Nieuwsbericht

Twee uit drie in Summerleague

3 juni 2007

Zorg en Zekerheid is de Summerleague 23 & Under begonnen met twee overwinningen en een nederlaag. De eerste dag in de B-poule werd georganiseerd in de Vijf Meihal en daarom moest ZZ Leiden al direct twee keer aan de bak. Er was winst tegen Rotterdam (59-45) en verlies tegen EiffelTowers (63-87). Een dag later werd gehakt gemaakt voor het zwakke Matrixx. In Rotterdam won ZZ Leiden met 104-50

Het doel van de Summerleague is vooral om jonge, nieuwe spelers te laten tonen wat ze kunnen. Uiteraard mogen eigen spelers onder de 24 jaar ook meedoen, maar ploegen willen vooral kijken of er talent rondloopt voor later. ZZ Leiden hield daarom eerder in de week twee open trainingen en nodige vervolgens een aantal spelers uit om mee te doen in de Summerleague.

Het is nog moeilijk te zeggen of bepaalde spelers goed genoeg zijn om het eerste team van ZZ Leiden aan te vullen en/of in aanmerking komen voor het tweede, dan wel het onder 20 team. Op het eerste gezicht lijkt een jongen als Jeroen Slor, afgelopen seizoen spelend voor Dunckers in Hilversum, die potentie te hebben. Ook Nick de Waard, de zoon van oud-international en topspeler Marco, liet een behoorlijke indruk achter bij coach Ivo Boom, die de laatste dag voor zijn vakantie toch nog even nuttig wilde besteden. Zijn vervangers verder in de Summerleague zullen later aan hem rapporteren.

Jeroen Slor is een opvallende speler, die  met flink wat uren in de sportschool zou kunnen uitgroeien tot een behoorlijke power forward. Hij heeft opvallend lange armen, speelt slim onder het bord en kan heel hard dunken. Zijn oud-coach bij Dunckers, Carlo Rizzone, aanwezig in Leiden zegt al geprobeerd te hebben hem wat meer massa te laten krijgen, maar dat dat niet echt lukt. ‘En ik vrees dat als er een paar kilo bijkomt, dat door veel trainen weer verdwijnt...', aldus Rizzone. Maar Slor heeft zeker potentie en dat geldt ook voor De Waard, bij wie het schieten in de genen lijkt te zitten. Hij is nog erg jong en zou wellicht kunnen rijpen in het tweede team.

Zorg en Zekerheid won de openingswedstrijd van het toernooi van Rotterdam, een ploeg met ondermeer de jongere broertjes van Sjors Besseling en Arvin Slagter, met 59-45. Aan Leidse zijde speelden van het huidige team alleen Sjors Besseling en Mick Burger mee. Aron Royé is opgeroepen voor het nationale team onder 20, dat in de andere poule speelt. Tegen EiffelTowers - met eerste teamspelers Marcel Aarts en Thijs Vermeulen - gaf ZZ Leiden drie kwarten goed partij, maar verloor uiteindelijk toch nog ruim met 63-87, omdat de Bossche ploeg duidelijk beter op elkaar was ingespeeld. Er was een flink beroep gedaan op spelers van het eigen jeugdteam, terwijl ZZ Leiden juist heel veel jongens van buitenaf een kans gaf.

Op zondag speelde ZZ Leiden de eerste wedstrijd van de ronde in de Rotterdamse Alexanderhal. Tegenstander was Matrixx Magixx, dat in Leiden nipt van Ierland onder 20 had gewonnen (55-52). Niels Wytzes nam de honneurs waar van Ivo Boom, die op vakantie is, maar speelde zelfs ook mee. Het was maar heel even een wedstrijd. Na het eerste kwart (27-12) had Leiden geen kind meer aan het inthutsend zwakke Matrixx, dat tureluurs werd gespeeld in het tweede kwart (30-4). Na de rust bouwde Leiden, dat er lustig op los dunkte en af en toe zelfs galery play liet zien, de voorsprong nog verder uit. Via 80-33 (eind derde kwart) werd het 104-50.

Met de twee overwinningen heeft ZZ Leiden zich vrijwel zeker bij de eerste vier geplaatst voor het vervolg na de poule. Daarin moeten nog twee wedstrijden worden gespeeld: komende zaterdag tegen Omniworld in Nijmegen en een week later in Den Bosch tegen Ierland.