Nieuwsbericht

Toon van Helfteren bondscoach

6 maart 2013

NIEUWEGEIN, 5 maart 2013 - Toon van Helfteren is de nieuwe bondscoach van het nationale mannenteam. De huidige coach van Zorg en Zekerheid Leiden was eerder coach van Oranje van 1993 tot 1997.
De 62-jarige Delftenaar wordt door de Nederlandse Basketball Bond en de Federatie Eredivisie Basketball, die een groot deel van de taken rond Oranje regelt, gezien als de ideale persoon om met de ploeg komende zomer proberen deelname aan EuroBasket 2015 af te dwingen.

Van Helfteren heeft een lange staat van dienst als speler en coach. Als speler is hij met 207 interlands achter zijn naam nog altijd recordinternational. In 1986 werd Van Helfteren uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de Nederlandse eredivisie.
Vanaf 1990 legde hij zich toe op het coachen. In het seizoen 2010/2011 werd hij met ZZ Leiden kampioen van Nederland. Tevens won hij als coach vijf keer de nationale beker, twee keer de Supercup en werd hij vier keer uitgeroepen tot coach van het jaar.

Als eredivisiespeler begon Toon van Helfteren in 1971 bij het Delftse Punch, waar hij twaalf jaar zou spelen. Daarna kwam hij drie jaar uit voor BS Leiden en nog eens vier jaar voor DAS in Delft. In 1989 ging hij die laatste ploeg coachen. Hij zou dat drie seizoenen doen, waarna hij overstapte naar Den Bosch, na een jaar vertrok hij naar Werkendam om vervolgens voor vier jaar terug te keren bij Den Bosch. Na een jaar Amsterdam en een jaar Rotterdam kwam hij - als vervanger in december van Ivo Boom - terecht op de bank bij Leiden, waar hij nu aan zijn vijfde seizoen bezig is.

Van Helfteren was al eerder bondscoach van het Nederlands mannenteam. Tussen 1 september 1993 en 1 juni1997 was hij in dienst van de Nederlandse Basketball Bond en had hij Oranje 44 keer onder zijn hoede. Van die 44 wedstrijden onder zijn leiding won Nederland er twintig.

Toon van Helfteren kijkt uit naar een sportieve zomer: "Als speler en international werd me ooit gevraagd hoe lang ik dacht door te gaan. Het antwoord luidde: zo lang ze me vragen, doe ik mee. Zo veel jaar later gaat dat nog steeds op, nu als coach. Het is en blijft een eer."

Onder leiding van Van Helfteren speelt Nederland komende zomer in eerste instantie vier kwalificatieduels tegen Estland en Portugal. De thuisduels zijn op 1 augustus (tegen Estland) in Den Bosch en op 16 augustus (tegen Portugal) in Leiden. De poulewinnaar plaatst zich voor de halve finales, de winnaars daarvan voor de finale, die uiteindelijk één EK-ticket oplevert.