Nieuwsbericht

Tweede team derde in Final Four

19 mei 2007

HILVERSUM - Het tweede team van Zorg en Zekerheid is derde geworden in de Final Four van de Promotiedivisie. In de troostfinale werd met 81-71 gewonnen van EiffelTowers 2. De belangrijkste wedstrijd was natuurlijk die in de halve finales tegen SVU Lions uit Amsterdam. Dat duel werd met68-54 verloren, zodat de hoofdprijs aan de neus van ZZ Leiden voorbij ging.

Eigenlijk was de conclusie na afloop van de wedstrijd tegen SVU kort, bondig en simpel. ZZ Leiden had gewoon niet goed gespeeld, eigenlijk geen moment laten zien, waartoe het in staat zou moeten zijn op basis van het hele seizoen. Slechts omdat SVU Lions ook niet in topvorm was en met name heel slecht afrondde, bleef het negatieve verschil voor ZZ Leiden nog binnen de perken.

Scoren bleek in de openingsfase een té moeilijke opdracht. Aan het einde van het eerste kwart stonden er pas vijf (!) punten op het bord voor de ploeg van Richard den Os. In de eerste twee minuten van het tweede kwart kwamen er slechts twee bij, terwijl SVU uitliep naar 25-7. Hoe gek het ook klinkt, maar dat viel nog mee. De Amsterdammers misten met name onder het bord kans op kans en hadden voor hetzelfde geld een gat geslagen van dertig of meer.

Maar na die eerste twaalf minuten ging het toch een beetje lopen bij de Leidse ploeg. Er werd bovendien wat beter verdedigd en mede daardoor kon het verschil met een 10-0 run worden verkleind tot 25-17. Het slot van de eerste helft was zelfs prima met een driepunter van Bram Sieben, een score en nog eens twee vrije worpen van Marvin van den Houwen en na een steal de slotscore van de eerste helft weer door Sieben.

Opeens was het 31-28 en dat wilden de Leidse fans, die tenminste nog voor een beetje sfeer zorgden in de kille Dudok Arena, weten ook. Het bekende Leiduuhhh, Leiduuhhh schalde door de Hilversumse sporthal. Logisch, want die tussenstand gaf de burger moed.

Maar zo gewonnen, zo geronnen. De tweede helft was nauwelijks twee minuten oud, of het verschil was weer een stuk groter. ZZ Leiden kwam uitermate beroerd uit de kleedkamer en kreeg onmiddellijk een 0-11 om de oren. ‘En dat kun je weer helemaal opnieuw beginnen...', concludeerde Den Os na afloop. Maar dat lukte. Het werd zelfs 44-40 na een score van Kevin Tjin-a-Koeng en vlak voor het einde van het derde kwart zat er een redelijke tussenstand in. Leiden stond zeven punten achter en had de bal. Maar niet lang genoeg, want het was SVU dat via een driepunter de laatste punten van het kwart maakte: 50-40.

Dat is natuurlijk nog altijd geen onoverbrugbare achterstand. Maar ZZ Leiden kwam niet in zijn eigen spel. De schoten vielen niet (totaal slechts 32 procent en 3 van de 15 driepunters) en het gaatje kon niet worden gedicht. De Os deed wat hij kon, riep twee keer kort achter elkaar zijn mannen naar de kant voor overleg, maar kreeg de ploeg niet in cadans. De tijd werkte natuurlijk in het voordeel van SVU en dan weten routiniers als Patrick Faydherbe (17 punten) en Koen Rouwhorst (14 punten en 12 rebounds) wel hoe je een wedstrijd moet uitspelen: 68-54.

Rest dus de ‘troostfinale' tegen EiffelTowers om de derde plaats. Eigenlijk een wedstrijd van niets, die in veel toernooien al niet eens meer wordt gespeeld. Dat zou eigenlijk ook bij de Final Four het beste zijn. Er is maar één prijs te verdienen. En die is dus in elk geval niet voor Zorg en Zekerheid.

Scores ZZ Leiden: Marvin van den Houwen 13 (5 assists), Bram Sieben 8, Kevin Tjin-a-Koeng 8, Ricardo Vallentak 7 (8 rebounds), Bob Vegter 6 (3 steals), Thomas Schelvis 3, Germain Henriquez 2, Esat Figengul 2 (7 rebounds), Jerome Hoste 2, Niels Wytzes 2.

TROOSTFINALE

Een wedstrijd om de derde plaats spelen kost altijd veel moeite om je echt op te laden. Toch wilde ZZ Leiden winnen en het werd ook best een aardige wedstrijd, was de conclusie van scheidend coach Richrad den Os, die zondag in Hilversum voorlopig voor het laatste op de bank zat en een jaartje afstand gaat nemen van het topbasketball.

Zorg en Zekerheid stond de hele wedstrijd voor tegen denummer 1 uit de reguliere competitie, die het wellicht nog moeilijk had, na het forse pak slaag een dag eerder tegen Landstede (95-54). Via 23-16 werd het bij de rust 41-32 en ook in het derde kwart bleef ZZ Leiden goed en geconcentreerd spelen. Na 30 minuten stond er dan ook een lekkere voorsprong op het scorebord: 62-48.

Mar zoals Leiden een dag eerder de tweede helft zwak begon, was dat nu het geval in het vierde kwart. EiffelTowers kwam terug in de wedstrijd met een 12-0 run tot 62-60. Op dat moment kwam het herstel en kon ZZ Leiden de voorsprong vasthouden om bij 81-71 over de finish te gaan.

Topscorers ZZ Leiden: Marvin van den Houwen 16, Jerome Hoste 14 en Ricardo Vallentak 9