Nieuwsbericht

Henny Blom overleden

15 februari 2013

Op dinsdag 12 februari is Henny Blom overleden. Velen in de Leidse basketballgemeenschap zullen zich hem herinneren als de coach, die Parker Leiden in 1978 naar de nationale titel voerde. Blom, die 77 jaar oud werd, was al geruime tijd ziek.
Henny Blom werd in november 1975 coach van Mercasol Leiden, nadat Harry Pappas en Barry Hacker beiden niet bevielen. Blom was op dat moment coach van de vrouwen van White Stars in Haarlem, maar vertrok dus kort na het begin van het seizoen naar de door Mercasol (een Zweeds anti-roestmiddel voor auto's, geïmporteerd door Leidenaar Pim Perquin) gesponsorde staartploeg.

Twee jaar op rij was er geen eer te behalen voor Blom. Twee keer eindigde Leiden op de tiende plaats. Zelfs het weglokken van international Paul Hoeksema uit Haarlem (Buitoni) bood geen soelaas.

Soelaas bood wel de komst van Parker, dat in Leiden het complete basketballleven, dus ook dat van Henny Blom, op zijn kop zette. Een marketingonderzoek had aangetoond dat basketball een ideaal sponsorproject voor de pennenfirma zou zijn om Parker een jeugdig imago te geven. De universiteitsstad (waar veel geschreven wordt) Leiden met zijn massa studenten en zijn noodlijdende basketballploeg bleek een schot in de roos. Als ergens verandering welkom was, dan wel in Leiden. En aan Henny Blom de eer het succes binnen te loodsen.

Dat deed Blom met verve. Al in het eerste seizoen werd Parker Leiden in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy landskampioen in de allereerste play-off-finale tegen Tripper Jeans uit Delft. Maar het succes kwam te snel. Hoewel Parker in het kampioensjaar als derde in de competitie was geëindigd en in de twee daarop volgende seizoenen onder Blom telkens een plaats hoger finishte, kon de titel niet worden geprolongeerd. Twee keer was Nashua Den Bosch in de finale van de play-offs te sterk voor Parker.

In februari 1980 kondigde Blom zijn stoppen aan. Op verzoek van sponsor Robert Bockweg bleef hij echter in Leidse dienst als manager. Zijn jonge opvolger Han Wallaart (34 jaar) raakte echter al snel in ongenade bij het Leidse management. Toen met name de Leidse prestaties in de Europa Cup tegenvielen, trad Blom op als stand-in en werd Wallaart als scout naar het buitenland gestuurd. Ook in het seizoen 1981-1982 verving Blom af en toe de nieuwe coach Ton Boot, wanneer die andere verplichtingen had.

In 1982 vertrok Henny Blom uit Leiden om bij Black Velvet Canadians in Amsterdam op de bank te belanden.

Henny Blom wordt dinsdag naar zijn laatste rustplaats gebracht op begraafplaats De Nieuwe Noorder in Amsterdam.