Nieuwsbericht

Debuut Young is aanstaande

12 februari 2013

LEIDEN - Na het gedegen herstel in Zwolle staat nu de thuiswedstrijd tegen Rotterdam op het programma. Alle ogen zullen vooral gericht zijn op Antoine Young, die zijn debuut maakt in het shirt van Zorg en Zekerheid Leiden. Het duel begint om 20.00 uur.
Young had wat langer nodig om in Nederland te arriveren, maar na zijn aankomst dinsdagmiddag is hij klaar om zijn eerste officiële wedstrijdminuten te maken voor de ploeg van Toon van Helfteren. Natuurlijk zal dat nog best onwennig zijn voor de spelverdeler, de verwachtingen zullen er niet minder gespannen om zijn na het vertrek van Tony Gallo.

Rotterdam lijkt een ideale tegenstander om verder te werken aan het herstel na een hectische periode. Worthy de Jong raakte geblesseerd in een draak van een wedstrijd tegen Nijmegen en eerder werd in Amsterdam verloren. De manier waarop baarde misschien nog wel de meeste zorgen met een lastige reeks in het vooruitzicht. Na Rotterdam thuis, komt Groningen op bezoek, waarna Leiden uitwedstrijden tegen Den Bosch (beker) en Den Helder voor de boeg heeft.

Belangrijk is dus vooral om woensdagavond te werken aan het vertrouwen, Young in te passen in het team en te zorgen dat verder iedereen heel blijft om tot april nog te laten zien dat Zorg en Zekerheid wel degelijk een kampioenskandidaat is. Te beginnen dus tegen Rotterdam, dat ook dit seizoen weer moedig strijdt, maar vaak tekort komt over 40 minuten. Met onder meer Amerikanen Cameron Echols en Anthony Miles zit er best wat pit in de ploeg, maar vaak kan de ploeg van Randy Wiel, die na zijn ziekte gelukkig weer even is gesignaleerd langs de basketbalvelden, het verschil niet maken.

Getuige ook de lange voorsprong die het mocht koesteren in de havenstad tegen Leiden, alvorens ZZ aan de hand van Arvin Slagter alsnog over de thuisploeg heen denderde met een 19-2 run naar het einde toe. Vooral het begin is vaak bepalend voor het verdere verloop bij Rotterdam. Kan de jonge ploeg lang mee, blijft het verschil vaak beperkt, moet het al vroeg een grote run incasseren, dan kan het puntenverschil nog wel eens oplopen tot recordhoogte. Maar zover is het nog lang niet.