Nieuwsbericht

Extra point guard

31 januari 2013

Antoine Young (23) is als extra point guard toegevoegd aan het team van Zorg en Zekerheid Leiden. Tony Gallo blijft vooralsnog bij de ploeg. Young mag nu nog niet spelen, omdat zijn werkvergunning nog in behandeling is.
Die vergunning moet uiterlijk 21 februari rond zijn. Dan zit driekwart van de reguliere competitie er op en mogen er geen nieuwe spelers meer worden aangetrokken. Voor die datum moet Antoine Young overigens een officiële wedstrijd hebben gespeeld.

Young speelde afgelopen seizoen zijn laatste jaar voor Creighton University, een grote school in Omaha, Nebraska. Hij was daar de laatste drie seizoenen zeer belangrijk in met name de aanvalsopzet van coach Greg McDermott. Young was eind vorig seizoen de enige starter, die afzwaaide. De Creighton Bluejays werden in de derde ronde van het NCAA-toernooi uitgeschakeld en behoren dit seizoen - met de kern van Young's team - nationaal tot de beste 25 collegeploegen.

Antoine Young (1.82 lang), wiens officiële voornamen Wilbert Roland luiden, bleef voor zijn collegeperiode dicht bij huis. Hij werd op 18 september 1989 geboren in Bellevue, een stad van 50.000 inwoners, vastgeplakt aan Omaha, met 400.000 zielen de grootste stad van Nebraska. 'Close to home' was dan ook zijn reden om na high school te kiezen voor Creighton.

Vooral in zijn laatste twee seizoenen bij de Bluejays maakte hij indruk en kwam op de shortlist bij tal van clubs, ondermeer bij EiffelTowers. De ploeg uit Den Bosch koos echter voor een andere Young, Andre… Met gemiddeld een punt of twaalf, gekoppeld aan 4.5 tot 4.9 assists en nationaal gezien één van de beste assist-turnover ratio's (verhouding tussen beslissende passes en balverlies) en ruim 31 procent driepunters, overlegde hij keurige rapporten. In 2012 won hij met Creighton het toernooi van de Missouri Valley Conference en werd gekozen in de All-Star Five van dat evenement.

Hij begon dit seizoen, zijn eerste dus buiten de VS, bij Lions de Genève in Zwitserland en verhuisde daarna naar Mexico, waar hij de wintercompetitie speelde voor Lechugueros de Leon. Hij is daarmee dus gewend aan iets bescheidener toeschouwersaantallen dan de gemiddeld 16.665 fans, die vorig seizoen de tribunes van het Century Link Center in Omaha bevolkten…