Nieuwsbericht

Het dak eraf tegen Den Bosch?!

24 januari 2013

LEIDEN - Op wat luttele plekken na is de Vijf Meihal zaterdag stijf uitverkocht. Niet voor niets, want de koppositie staat op het spel tegen, tot nu toe gebleken, de grootste uitdager van Zorg en Zekerheid Leiden in de competitie, Eiffeltowers Den Bosch. Zaterdag ontvangt Leiden Den Bosch om 20.30 uur in een bomvolle hal.
Natuurlijk is nog niemand de bizarre slotfase vergeten in de Maaspoort voor de kerst, om precies te zijn de 95-93 nederlaag op 17 december. Leiden had de winst in handen, maar gaf het op 1 seconden van het einde letterlijk weer úit handen, toen Ross Bekkering de bal verloor na een ultieme pass 'over de hele' van Peter van Paassen en een gelukkige score van Matt Bauscher na het balverlies. Na dubbele verlenging moest Leiden toen capituleren.

Het is de reden dat de goede ploeg van Raoul Korner nu op de eerste plaats staat, nadat Leiden begin dit jaar tegen een verliespartij opliep in Weert. Maar de ploeg van Toon van Helfteren is weer op de goede weg. Sindsdien werden Rotterdam, Den Helder (beker) en Leeuwarden verslagen en vooral die laatste zege was er een om vertrouwen uit te putten. Worthy de Jong was magistraal, maar ook zijn teamgenoten waren goed bij de les en ondanks het eredivisierecord van 31 punten voor De Jong mocht de zege dan ook gerust een teamprestatie heten.

Het team zal het zaterdagavond moeten doen zonder de inbreng van Patrick Hilliman. Mike Schachtner wordt klaargestoomd, maar mist natuurlijk nog wedstrijdritme na een paar weken blessureleed. Desondanks is het uiterst belangrijk voor de rotatie dat hij er weer bij is.

Waar het gevaar van Den Bosch zit, daar hebben assistent-coach Raoul Straathof en Van Helfteren zelf uitgebreid naar kunnen kijken in de afgelopen tijd. Van buiten is de ploeg uiterst doeltreffend met mannen als Kees Akerboom en Stefan Wessels, maar ook de Amerikanen André Young en DeJuan Wright. Niet voor niets is de top vier van meest efficiënte driepuntschutters tot nu toe in de DBL gevuld met drie Bosschenaren. Gelukkig is de vierde in dat rijtje een Leidenaar, Arvin Slagter. Onder het bord is de bezetting bij Den Bosch met Wil Carter en Peter van Paassen niet misselijk, maar niet onaantastbaar.

Desondanks kan Leiden met fijne gedachten terugkijken op 17 november 2012, toen het in de eerste ontmoeting thuis met 64-59 won van Eiffeltowers. Eén ding is zeker, met een vol huis gaat het dak eraf zaterdag, als de koppositie op het spel staat en misschien wel een grote stap in de richting van blijvend thuisvoordeel tijdens de play-offs kan worden gezet.