Nieuwsbericht

Worthy de Jong held in Leeuwarden

19 januari 2013

LEEUWARDEN - Aan de hand van de weergaloze Worthy de Jong werd Aris Friesland zaterdag in een enerverend duel met 72-93 verslagen. Met 31! punten leidde de De Jong Leiden naar de uiteindelijk ruime zege, nadat de thuisploeg tot kort na de rust nog een taaie tegenstander bleek.
Pas aan het einde van de eerste helft werd het eerste serieuze verschil gemaakt na een behoorlijk gelijk opgaand begin. Daarbij werd Leiden een beetje geholpen door David Michaels, die een fout maakte op Arvin Slagter en daar zo overtrokken op reageerde, dat hij er een technische fout overheen kreeg. Van 34-38 werd het 40 seconden voor rust plots 34-44 en eindelijk had Zorg en Zekerheid het gaatje te pakken waar het al een helft lang naar op zoek was geweest. Echt los kwamen de bezoekers, met de weer fitte Arvin Slagter in de basis, toen nog niet in het Kalverdijkje.

Opvallend tot dan waren de zes punten van Tomas Breel die weer de kans kreeg zich te bewijzen bij het nog altijd ontbreken van Mike Schachtner en de vervelende blessure van Patrick Hilliman die daar deze week bij kwam. Breel was goed bij de les en naast een goede score pakte hij een aanvallende rebound én kreeg een fout mee op een brutaal genomen driepunter. Hij zorgde met zijn nuttige bijdrage voor 23-29.

Ook Sean Cunningham ging zich met de score bemoeien en met vijf punten op rij werd het 27-38. Aris knokte terug, maar Leiden ging als gezegd met een tienpuntsvoorsprong de rust in door het 'cadeautje' van de matige Amerikaan Michaels. Daarbij hielp Leiden zichzelf goed op weg door 16 van de 18 toegekende vrije worpen raak te gooien, tegenover slechts 3 op 6 van de thuisploeg.

Na de rust was het speelkwartier van Worthy de Jong aangebroken. Hij was met acht punten bij rust al wel de best scorende Leidenaar, maar pas na de schijnbaar goed gevallen thee ging hij echt los. Met Ross Bekkering eveneens in een hoofdrol bleef Leiden constant aan de goede kant van de score hangen en met name in het derde kwart volgden de mooie scores elkaar in hoog tempo op. Aris bleef geloven in een comeback en kreeg met een mooie alley-oop pass van Whit Holcomb afgerond door Craig Osaikhwuwuomwam het Kalverdijkje in vervoering. Het werd 51-56 en het geloof was terug. Valentijn Lietmeijer kreeg daarop tot zijn grote ontzetting een onsportieve fout omdat hij De Jong de doorgang rond de middenlijn belette en daarmee kwam Zorg en Zekerheid opnieuw op een voorsprong van tien punten bij 51-61 door een goede score van Slagter.

Waar de thuisploeg nog wel wat hoop koesterde bij het ingaan van het laatste kwart, maakte De Jong eigenhandig een einde aan die illusies. Met liefst 17 punten van zijn hand was hij niet te stoppen in de laatste tien minuten en omdat de productie van de lamgeslagen thuisploeg stokte, was het duel al snel gespeeld. Bekkering pakte zijn vijfde persoonlijke fout, maar het deerde De Jong en zijn ploeg niet, omdat het verschil toen al lang was gemaakt bij 62-80. De lijdensweg van Aris duurde tot de allerlaatste minuut, omdat ook Tony Gallo als slotakkoord nog een driepunter raak schoot naar 72-93.

Met de zege schudde ZZ de nare smaak van de uitwedstrijd in Rotterdam van zich af en maakte het ook Hilliman, die vanuit Leiden de live statistieken nauwgezet volgde, een blij man ondanks het ongeluk dat hem lijkt te achtervolgen. Volgende week wacht Eiffeltowers in de Vijf Meihal en dan staat de koppositie op het spel. Dan is een lekkere zege in Leeuwarden toch een beter gevoel om de week mee in te gaan dan de wat mislukte wedstrijd in Rotterdam die uiteindelijk ternauwernood nog wel werd gewonnen. Held van de dag was uiteraard de fantastische Worthy de Jong die met de week meer vertrouwen lijkt te krijgen en onderhand als een van de voornaamste steunpilaren in het team van Leiden mag worden beschouwd.