Nieuwsbericht

Sport1 en FEB redden Oranje

7 december 2012

Sport1, de NBB en de FEB zijn een tweejarige sponsorovereenkomst aangegaan. Hiermee zorgt de sportzender ervoor dat het Nederlands mannenteam op het internationale podium actief blijft.

Ook de eredivisieclubs, verenigd in de FEB, en de internationals hebben daarbij een belangrijke inbreng. Sport1 zal niet alleen als nieuwe shirtsponsor van het Nederlands mannenteam optreden, maar ook de interlandwedstrijden live gaan uitzenden. De wedstrijden van Oranje zullen niet langer in Almere worden gespeeld, maar in zalen van FEB-clubs.

NBB-voorzitter Francisca Ravestein sprak van een "unieke samenwerking, waardoor het Nederlandse basketball de grote winnaar is." In het kielzog van de overeenkomst komt er een commissie topsport mannen, die zich voor de lange termijn zal gaan bezighouden met het wel en wee van het hele spectrum van het mannen-topbasketball.

Hoeveel de sportzender bijdraagt werd (uiteraard) niet bekend gemaakt, maar het gaat om een substantieel deel van het bedrag dat nodig is om voor het mannenteam én het U20-team een behoorlijk programma in elkaar te kunnen zetten. Behalve dat er in hun zalen gespeeld gaat worden deragen de clubs van de FEB ook financieel hun steentje bij, Zij zorgen ondermeer voor het geld dat nodig is om de reiskosten naar uitwedstrijden te dekken
 
Will Moerer, vice-president Sport1/Film1: "Sport1 zendt al jaren het NBA basketball uit en sinds dit seizoen is ook de Euroleague elke donderdag live bij ons te volgen. Bij elkaar zo'n 135 wedstrijden. Alhoewel dit internationaal topbasketball betreft, dragen we ook het Nederlands basketball een zeer warm hart toe. Nu Sport1 zich voor twee jaar als sponsor aan de NBB en de FEB verbindt kan het Nederlandse basketball weer vooruitkijken en wordt voorkomen dat we straks geen nationaal team meer kunnen laten deelnemen aan internationale wedstrijden."

De hele situatie rond Oranje ging Will Moerer zeer aan het hart. Niet onbegrijpelijk als oud-basketballer. Van 1974 tot 1976 speelde hij voor BS Leiden in de eredivisie. Eerder speelde hij op lager niveau samen met ondermeer Jeroen van Veen, nu bestuurslid van de FEB. Toen hij van de situatie rond Oranje hoorde zocht Moerer weer contact met Van Veen, met wie hij overigens daarvoor al intensieve gesprekken had.

Moerer: "Na een gesprek met Jeroen heb ik contact gezocht met de NBB en zijn we snel tot een akkoord gekomen. Dat moest ook wel, want zaterdag is de loting en daarvoor moest duidelijk zijn waar iedereen aan toe was."

Francisca Ravestein, voorzitter Nederlandse Basketball Bond (NBB): "Het is mooi dat dankzij Sport1 het Nederlands mannenteam de komende twee jaar toch kwalificatiewedstrijden voor het EK 2015 kan gaan spelen. We zijn hierdoor in de gelegenheid verder te bouwen aan de toekomst van het nationale mannenbasketball en de live uitzendingen zullen zeker bijdragen aan de populariteit van onze sport."

Jeroen van Veen, bestuurslid commerciële zaken van de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB): "Wij zijn zeer blij met de overeenkomst en hebben er alle vertrouwen in dat door deze overeenkomst het Nederlands mannenbasketball weer een gezonde toekomst tegemoet gaat. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat de overeenkomst met Sport1 het mogelijk maakt om meer partners te verbinden aan de Dutch Basketball League en het nationale team."

Kees Akerboom, international: "Het waren spannende weken voor het Nederlands team. Dankzij partijen en mensen die basketball een warm hart toedragen, is er een oplossing gevonden, waardoor wij op het hoogste niveau kunnen blijven spelen. Daarnaast worden er plannen gemaakt om basketball als sport groter en beter te maken. Deze ontwikkeling wordt door alle spelers van het Nederlands team van harte ondersteund."

Zaterdag zal het Nederlands team weten wat het te wachten staat in 2013. Dan is namelijk in het Duitse Freising de loting voor de extra kwalificatie met als inzet een plek op het EK van 2015. Dertien landen worden in Freising verdeeld over vier groepen (drie keer drie en één keer vier). Er zal worden gespeeld in thuis- en uitwedstrijden. De groepswinnaars plaatsen zich voor de play-offs (halve finales en finale), eveneens volgens het thuis- en uitsysteem. De uiteindelijke winnaar gaat naar het EK van 2015, alle anderen naar de kwalificatiereeksen in 2014.

De dertien landen zijn: Bulgarije, Denemarken, Estland, Hongarije, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slowakije, Wit-Rusland, IJsland en Zwitserland.

In de zomer van komend jaar speelt Nederland derhalve tegen twee of mogelijk drie van deze landen. Onder wiens leiding dat zal gaan gebeuren is nog niet bekend, maar het lijkt logisch dat de coach zal worden gerecruteerd uit de DBL. De club van de bondscoach draagt dan op die manier weer bij aan de financiering van Oranje.