Nieuwsbericht

Dit weekeinde: NOS en TV West

17 oktober 2012

Van Parker, via Elmex tot Zorg en Zekerheid Leiden. Het Leidse basketball staat centraal in een TV West-documentaire op zondag 21 oktober. De film van sportverslaggever Jan Hermsen kreeg de titel 'Zonder verleden geen heden, een Leids basketballverhaal'. Zaterdag is bovendien de NOS aanwezig voor de wedstrijd tegen Apollo. De beelden worden uitgezonden in Studio Sport op zaterdagavond.

Parker en Elmex Leiden. Jarenlang gonsden die namen door de Sleutelstad. Het kampioenschap van 1978, de legendarische wedstrijd met 10.000 toeschouwers in de Groenoordhallen en de Europacupwedstrijden tegen Real Madrid hebben de mythe rond het Leidse basketball alleen maar versterkt. Mitchell Plaat, Sid Bruinsma en Harry Kip zijn namen, die de Leidse sportliefhebber nog altijd bekend in de oren klinken. En al leek het er even op dat de sport definitief uit de stad verdwenen was, de basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden werden in 2011 kampioen van Nederland.

In de TV West-documentaire gaat programmamaker Jan Hermsen met hoofdrolspelers terug in de tijd van het Leidse basketball en kijkt naar de toekomst. Waarom was en is basketball zo populair in Leiden? Hoe goed was Parker Leiden en hoe ziet de toekomst eruit?  Oud-speler Peter Paulides ('Ik kan nu nog niet normaal door Leiden lopen'), coach Toon van Helfteren, journalist Ad van Kaam ('Iedereen wilde bij Parker Leiden horen') en speaker Nico 'Kapper' Bosman vertellen nog eenmaal hun verhaal.

'Zonder heden geen verleden, een Leids basketballverhaal' is op zondag 21 oktober vanaf 17.00 uur elk uur te zien in West op Zondag op TV West.