Nieuwsbericht

Leuven te sterk voor strijdend ZZ

18 september 2012

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden moest met 75-82 het onderspit delven tegen Leuven Bears, maar kon gezien de omstandigheden redelijk tevreden terugkijken op de eerste oefenwedstrijd in de Vijf Meihal.
Zo was Kasper Averink nog altijd geblesseerd en haakte ook Patrick Hilliman weer af in de warming-up. Ook Tomas Breel was niet present, waardoor de rotatie inclusief een zeer aardige Bryan Westerhout maar uitkwam op zeven spelers die inzetbaar waren voor Toon van Helfteren.

Dat was naarmate het duel vorderde te zien. Waar Leuven op zijn hoogtepunt met vijf man op vier persoonlijke fouten nog makkelijk kon doorroteren, was de spoeling bij de vier persoonlijke fouten van alleen Ross Bekkering al uiterst dun. Met Bekkering is ook gelijk de meest opvallende naam van de avond genoemd bij Leiden. Hij dunkte de eerste punten om zijn terugkeer in de Vijf Meihal te vieren en dat was de aanzet voor een prima wedstrijd van de Nederlandse Canadees, die uiteindelijk uit zou komen op 18 punten en 10 rebounds. "Ik ben blij dat ik terug ben. Het is nog even wennen en eigenlijk te vroeg allemaal, maar ik voel me goed en heb hard doorgewerkt in de zomer om zo fit mogelijk terug te komen. Ondanks het feit dat de automatismen natuurlijk nog ontbreken, zie je dat hard knokken de basis is van ieder succes. Om die reden bleven we zo lang in de wedstrijd hangen", vond Bekkering.

Hij zei er niets te veel mee. Leiden moest in de beginfase even passen en het initiatief aan de Belgen (of liever gezegd, aan de vijf Amerikanen in het veld..) laten. Het werd razendsnel 4-14, maar Leiden toonde zijn eerste stukje veerkracht. Met onder meer de eerste rake driepunter van Mike Schachtner in de Vijf Meihal plaatste de thuisploeg een 9-0 run en kon bij 18-18 het eerste kwart besluiten. Ook bij de rust was er nog niet te veel verschil tussen de twee ploegen, al deed de late driepunter voor 37-41 van Ian Hanavan Leiden wel pijn op slag van rust.

Als gezegd werd in de tweede helft het conditionele aspect zichtbaar. Shootingguard Sean Cunningham leverde bal na bal in als pointguard, maar het was hem niet te verwijten met bijna 35 minuten (verplichte) speeltijd, omdat de beoogde eerste pointguard Tony Gallo nog geen werkvergunning binnen kreeg. Leuven liep weg naar 51-61 en leek op 62-72 door een hele verre driepunter van Terry (what's in a name…) Deroover.

Toch bleef Leiden op een respectabele achterstand hangen, omdat Mohamed Kherrazi een uitstekende wedstrijd speelde en Arvin Slagter zich uitermate positief onderscheidde met een paar lekkere driepunters. Hij trekt voorlopig zijn lijn vanuit het Nederlands team door in de Sleutelstad. Op 75-82 klonk de zoemer en kon de thuisploeg niet anders concluderen dat het voorseizoen 'begonnen' is, maar dat de ploeg natuurlijk nog lang niet is waar het zijn wil. "We hebben geduld, want we zien de vorderingen. Zolang we het elkaar allemaal gunnen, en dat voel ik voorlopig zeker, dan weet ik zeker dat we tot mooie dingen in staat zijn", besloot Bekkering, die als enige van de 'nieuwkomers' gewoon zijn eigen shirt weer kon aantrekken, ondanks het feit dat de nieuwe shirts nog even op zich laten wachten.

Scores ZZ Leiden: Bekkering 18 (10 reb.), Schachtner 16, Slagter 14, Kherrazi 12, Cunningham 6, De Jong 6, Westerhout 3.