Nieuwsbericht

Kasper Averink tekent

27 augustus 2012

Met Kasper Averink heeft Zorg en Zekerheid Leiden in het zevende seizoen de eerste speler gecontracteerd, die het stempel '100 procent Leids' kan krijgen. De 19-jarige point guard is namelijk een product van de eigen jeugdopleiding, woont in Leiden en basketballt al sinds zijn vroegste jeugd bij BS Leiden, de aan ZZ Leiden gelieerde vereniging.

Afgelopen seizoen al leek hij bij de selectie van Toon van Helfteren te kunnen instromen, maar hij wilde meer dan alleen maar meetrainen en spelen in het tweede team. Hij koos er toen voor om Johan Roijakkers, de coach van het nationale jeugdteam waarin hij speelde, te volgen naar BC Prievidza in Slowakije. Dat werd een mooi avontuur, vooral omdat hij al snel behoorlijk wat speeltijd kreeg, toen de eerste (Amerikaanse) spelverdeler voor lange tijd geblesseerd raakte.

Het werd de leiding van de Slowaakse club snel duidelijk, dat Kasper Averink voldoende talent had om het in het veld de ploeg in handen te geven in afwachting van het herstel van de Amerikaan. Dat talent was velen in Nederland al lang duidelijk. Niet voor niets doorliep hij alle nationale selecties (onder 16, 18 en 20) en was hij afgelopen zomer de startende point guard voor Oranje tijdens het Europese B-kampioenschap in Sofia.

Ook bij zijn club BS Leiden en later bij de jeugdteams van Zorg en Zekerheid Leiden was hij één van de belangrijkste spelers en eigenlijk een 'zekerheidje' voor het eerste team in de toekomst. Het werd een jaartje later, maar nu tekende Kasper Averink dan toch een contract, dat hem voor twee seizoenen aan Zorg en Zekerheid Leiden bindt.

De opzet is dat hij de back-up zal zijn van de nog aan te trekken Amerikaanse point guard. In Slowakije, waar de competitie in grove lijnen vergelijkbaar is met die in Nederland, heeft hij in gemiddeld zo'n veertien minuten bewezen dat hij dat kan. Ook in de nationale ploeg onder 20 viel hij in een aantal wedstrijden op. Ondermeer in twee duels, waarin hij tien rebounds pakte, voor een toernooigemiddelde van zes. Een knap aantal voor een guard van 1.83 meter.

Kasper Averink is zeer tevreden dat hij bij 'zijn club' kan gaan spelen. 'Ja, het is nu eindelijk rond. Dat kwam ook, omdat ik zelf lange tijd niet wist wat ik wilde. Ik kon terug naar Prievidza en ik kon ook naar Göttingen, waar Johan Roijakkers nu coach is, in de tweede Bundesliga in Duitsland. Probleem daar is, dat er altijd twee Duitsers in het veld moeten staan en dat er ook nog Amerikanen spelen. Maar ik ben blij dat ik hier kan spelen.'

Kasper Averink is na Worthy de Jong, Arvin Slagter, Patrick Hilliman, Ross Bekkering en Mohamed Kherrazi de zesde speler onder contract bij Zorg en Zekerheid Leiden. De voorbereiding op het seizoen begint vandaag (maandag 27 augustus). De Jong en Slagter ontbreken dan nog in verband met wedstrijden voor het nationale team.