Nieuwsbericht

Bizarre wending in poulefase

27 april 2012

Topsport is soms onverklaarbaar. Gelukkig in dit geval voor Zorg en Zekerheid Leiden in zeer positieve zin. Twee dagen na de ontluisterende nederlaag van Leeuwarden tegen Leiden, leek er tegen Eiffeltowers Den Bosch gisteren een heel nieuw Fries team te zijn opgestaan. Met 91-61 vernederde de Friezen de ploeg van Raoul Korner en die zege zet de stand en de mogelijkheden in de poulefase onverwacht helemaal op zijn kop.
Leeuwarden bewees Leiden een uitstekende dienst met de onverwachte zege. Net als vorig jaar overigens, toen Aris op de laatste speeldag van Groningen won en zo Leiden aan de eerste plaats hielp.

Waar de kaarten in 'Poule A' al behoorlijk leken geschud, is nu plotseling alles weer mogelijk. Door de bizarre zege met liefst 30 punten van Leeuwarden, is ook het onderling saldo nu in het voordeel van de Friezen ten opzichte van Den Bosch. Dat heeft tot gevolg dat mocht Eiffeltowers zondag verliezen in de Maaspoort van Leiden, het over en uit is voor het ambitieuze team van Korner.

Gold de ploeg tot gisteravond nog als een van de voornaamste uitdagers van Leiden in de strijd om het kampioenschap, nu balanceert de Bossche ploeg op het randje van uitschakeling, want wat doet het met een ploeg om eerst nipt van Leiden te verliezen en daarna afgedroogd te worden door een team dat twee dagen daarvoor nog met de grond gelijk gemaakt is door Zorg en Zekerheid?

Stel dat Den Bosch wel wint van Leiden, is het duel van dinsdag in de Vijf Meihal tussen Leiden en Leeuwarden nog van groot belang. Als de haast uitgeschakeld gewaande ploeg van Braal namelijk ook in Leiden weet te winnen, treedt een nieuwe som in werking. Dan staan er drie ploegen op vier punten en wordt er gekeken naar het doelsaldo van de ploegen. De winst van Leiden met 32 punten verschil in Leeuwarden kan dan nog wel eens uitermate goed van pas komen. Op dit moment staat Leiden op +33, Den Bosch op -10 en Leeuwarden op -23 als het gaat om het doelsaldo tussen de drie ploegen. Daarbij moet aangetekend dat Leiden nog tweemaal moet spelen, de andere twee teams allebei nog één keer.

Maar, cijfertjes of niet, tot dinsdag is het zaak voor Leiden om geconcentreerd en gefocust te blijven op de laatste twee wedstrijden van de poulefase. Vooral dinsdag is voor Zorg en Zekerheid cruciaal. Als Leiden wint, wordt het sowieso eerste in de poule en ontmoet het de winnaar van Groningen (dat zaterdag in Wijchen verloor) en Zwolle in de halve finale van de play-offs. Maar eerst de wedstrijd van zondag, die voor Den Bosch van een -onverwacht- enorm belang is.