Nieuwsbericht

Play-offs starten met klassieker

17 april 2012

LEIDEN - De kaarten zijn geschud, de rollen zijn verdeeld, Zorg en Zekerheid Leiden kwam voor het tweede seizoen op rij als beste uit de bus in aanloop naar de allesbeslissende play-offs. Die beginnen zaterdag om 20.30 uur direct met een kraker in de Vijf Meihal. Leiden neemt het dan op tegen Eiffeltowers Den Bosch.
De beslissing om de eerste plaats in de reguliere competitie viel natuurlijk al eerder dan in de wedstrijd tegen Stepco Weert van afgelopen zaterdag. Sterker gezegd, de beslissing viel praktisch gezien door een kleine, maar levensbelangrijke zege van Leiden ín de Maaspoort, waar Den Bosch met 66-68 werd verslagen. Die mokerslag kwam zowel Den Bosch als ook Groningen niet meer te boven, zo bleek later.

Natuurlijk is het poulesysteem een wat vreemde constructie en zal dat systeem volgend jaar alweer op de schop gaan door hopelijk een aantal nieuwe ploegen die zich aanmelden voor de eredivisie, maar het feit ligt er en daar zal ook Leiden mee moeten 'dealen'. Het is nu eenmaal zo dat je zo veel mogelijk wedstrijden moet winnen om uiteindelijk kampioen te worden en of dat nu uit of thuis is, de zege moet binnen worden geharkt.

Nu hoeven uitwedstrijden voor Zorg en Zekerheid ook niet per definitie een nadeel te zijn. Om alleen maar in de poule van Leiden te kijken, won de ploeg van Toon van Helfteren in Leeuwarden eerder met 76-77 en in Den Bosch zelfs twee keer, met 80-82 en 66-68. Dat de regerend titelhouder de druk dus best wel aankan in lastige wedstrijden, staat als een paal boven water. Alleen de allereerste competitiewedstrijd van dit seizoen ging met 87-81 verloren in het Kalverdijkje. Maar die wedstrijd is iedereen natuurlijk allang weer vergeten. Saillant detail is wel dat Den Bosch samen met Nijmegen en Groningen er als enigen in slaagde van Leiden te winnen in de Vijf Meihal dit seizoen in de eredivisie.

Het zal druk zijn in de Vijf Meihal, nu het echt om de knikkers gaat. Een nederlaag kan grote gevolgen hebben, een overwinning kan een grote stap naar de halve finale betekenen. Wacht dus niet te lang, mocht u nog twijfelen of deze ontmoeting de moeite waard is, want dat is hij zeker. Den Bosch is traditioneel een lastige tegenstander van Leiden en naast de duels met Groningen geldt Zorg en Zekerheid Leiden - Eiffeltowers Den Bosch als een van de weinige echte klassiekers in de basketbal eredivisie.