Nieuwsbericht

Met goed gevoel play-offs in?

12 april 2012

LEIDEN - Nu de eerste plaats in de reguliere competitie in principe zeker is, zal Toon van Helfteren het tegen zijn spelers ongetwijfeld hebben over 'moreel' in aanloop naar de laatste thuiswedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden voor de play-offs, tegen het al uitgeschakelde Stepco Weert.
Nu zit Zorg en Zekerheid alweer een tijdje lekker in een flow, wat tot nu toe zes wedstrijden winst achtereen opleverde en dat na de domper die de ploeg te verwerken kreeg na het verlies tegen Groningen in de Vijf Meihal. Maar die wedstrijd is vergeten, de eerste plaats is -weer in de slotfase- binnen gehaald en de play-offs kunnen beginnen.

De laatste test voor dat toetje is dus in de Vijf Meihal te aanschouwen zaterdag. Weert, met oude bekende Sjors Besseling in een prima vorm, zal als afsluiting van een mislukt seizoen nog één keer willen vlammen voor coach Jim Meil, om met een enigszins positief gevoel in het vliegtuig naar huis te stappen, of in de auto natuurlijk.

Op een koude novemberavond in 2012 had Leiden het overigens nog wel uiterst lastig tegen de Weertse mannen. Ternauwernood werd met 71-69 gewonnen en werd een deceptie afgewend. In Weert won Leiden twee keer. Eenmaal betrekkelijk eenvoudig, met 64-76, maar ook de tweede keer werd met een miniem verschil afgesloten. Het werd 63-65 door een hele late score van de Leidse rots in de branding Seamus Boxley.

Maar die matige Leidse fase ligt achter ons en zoals gezegd, voor het moreel is het van belang dat Zorg en Zekerheid ook 'gewoon' deze wedstrijd binnen harkt, zodat er met een positief gevoel begonnen kan worden aan de wat vreemd opgebouwde play-offs. Leiden heeft in de eerste ronde geen enkel voordeel van de eerste plaats en dat is natuurlijk niet gunstig, Van Helfteren noemde het systeem zelfs 'een gedrocht'.

Desondanks is 'One team, one mission' nog altijd van toepassing en moet daar niet meer over gezeurd worden als de play-offs beginnen. Dan gaat het maar om één ding, zo snel mogelijk de halve finale halen, om daarna verder te knokken richting een plek in de finale. Hopelijk zit de Vijf Meihal aanstaande zaterdag goed vol om de spelers nog eens goed toe te schreeuwen en met een goed gevoel richting de volgende halte te sturen.