Nieuwsbericht

Wat gebeurt er bij gelijk eindigen?

5 april 2012

LEIDEN, 4 april 2012 - Het moet natuurlijk eerst nog gebeuren, maar de kans bestaat dat er twee en misschien wel drie ploegen de reguliere competitie afsluiten met een gelijk aantal punten.  Hoe wordt dan de eindstand met het oog op de play-offs?

Vooralsnog heeft GasTerra Flames twee verliespunten minder dan Zorg en Zekerheid Leiden en vier minder dan EiffelTowers Den Bosch. De Groningers hebben echter nog een zwaar programma met uitwedstrijden in Den Bosch en Wychen, waarna thuis tegen Rotterdam wordt afgesloten.

ZZ Leiden speelt nog twee keer thuis en wel tegen Lasaulec-Aris en Stepco BSW. Eiffel ontvangt zaterdag GasTerra, speelt nog uit in Weert en sluit af in Den Bosch tegen Aris.

Kunnen er drie ploegen gelijk eindigen? Ja. Maar dan moet GasTerra verliezen in Den Bosch én Wychen, moet EiffelTowers alles winnen en ZZ Leiden in de fout gaan bij één van die twee thuiswedstrijden. Dan hebben ze alle drie 42 punten en tellen de onderlinge resultaten. In dat geval zou ZZ Leiden eerste zijn (10 punten), GasTerra tweede (8 punten) en EiffelTowers derde (6 punten).

Een andere mogelijkheid is dat GasTerra in Den Bosch of Nijmegen verliest en dat ZZ Leiden twee keer wint. In dat geval doet EiffelTowers niet meer mee (is dan derde) en eindigen ZZ en GasTerra gelijk. Het onderlinge resultaat  is 2-2 en het saldo precies gelijk. Wat waren - als het zover komt - die twee gemiste vrije worp[en van Wesby onlangs in Leiden dan belangrijk...

Bij deze gelijke stand moet gekeken worden naar de volgende tie-breaker: het doelgemiddelde in de hele competitie. Alle punten voor, gedeeld door alle punten tegen dus. Die berekening kan pas worden gemaakt na de allerlaatste wedstrijden, maar is op dit moment in het voordeel van Leiden: 1.1313485 tegen 1.0983031

Kunt u het nog volgen? Mooi, dan zullen we ook nog even uitleggen hoe EiffelTowers alsnog eerste kan worden. Het is puur theorie, maar toch... De Bossche ploeg moet sowieso alles winnen en dan van GasTerra met minimaal twaalf punten verschil (bij twaalf is het 2-2, saldo 0, maar heeft Den Bosch een beter doelgemiddelde). Maar dan is lang niet alles. Groningen moet dan ook in Wychen verliezen en Leiden allebei zijn thuiswedstrijden. We zeiden het al: puur theorie.

De getallen van de doelgemiddelden veranderen dus nog iets door de resultaten van de laatste wedstrijden, maar wanneer GasTerra bijvoorbeeld met 80-79 verliest in Den Bosch (minimaal dus), dan zouden beide laatste wedstrijden gewonnen moeten worden met verschillen van rond de veertig punten en dan mag Leiden niet met al te grote verschillen winnen.

Nogmaals: al dit soort berekeningen kunnen de prullenbak in, wanneer GasTerra zijn resterende wedstrijden wint.

BRON: www.basketballleague.nl