Nieuwsbericht

In de finale van de beker!

30 maart 2012

ALMERE - Voor de tweede keer in drie jaar tijd staat Zorg en Zekerheid Leiden in de finale om de nationale beker aanstaande zondag. Mede dankzij vooral verdedigend een sterk optreden werd Landstede Zwolle in Almere volledig kansloos gelaten en was het na de 40-25 ruststand praktisch al beslist. Bij 47-66 eindigde de lijdensweg voor het zeer zwakke Zwolle.
De voorbereiding was niet ideaal. Voor beide ploegen overigens. De lichten die op het veld moesten schijnen weigerden dienst, zoals ze dat ook al hadden gedaan na 12 seconde wedstrijd tussen Nijmegen en Weert eerder op de avond. Met man en macht werd gewerkt aan het verhelpen van het probleem. Nu was het natuurlijk nogal sneu dat het doemscenario in Almere juist nu moest toeslaan. Topsport is al schaars in de stad en de prachtige sporthal, nu lieten ook de faciliteiten de organisatie nog in de steek. Enfin, 25 minuten later dan gepland kon het duel alsnog beginnen. "Laten we snel praten, anders valt zometeen weer het licht uit", grapte Van Helfteren dan ook na afloop. "Ongelofelijk dat zoiets kan en mag gebeuren op zo'n moment", vervolgde hij.

Het venijn van de eerste echte en naar later ook enige 'demarrage' zat hem in de staart van het eerste kwart voor Leiden. Bij 9-15 door een driepunter van Jackson kon Zwolle nog pareren tot 13-15, maar toen draaide de motor van Zorg en Zekerheid stationair. Cunningham gooide een prachtige driepunter raak en raakte daarna nogmaals met een knappe drive. Toen ook Hilliman (twee vrije worpen) en Slagter voor drie in de zoemer raak knalde, was het verschil na het eerste kwart plots 12, bij 13-25. De zeven turnovers van Zwolle in de eerste tien minuten verklaarden ook direct de negen extra schotpogingen die Leiden mocht nemen ten opzichte van de opponent.

De ploeg kwam maar mondjesmaat onder de straffe verdediging van Leiden vandaan en moest aanval op aanval zwoegen om überhaupt tot een relevante schotpoging te komen. Boxley maakte vijf minuten voor de rust zelfs 15-31, voordat Gerald Robinson,  de enige Zwollenaar die een redelijk, niet meer dan dat, niveau haalde, met een driepunter eindelijk weer eens kon scoren voor zijn ploeg.

Onbetwist hoogtepunt in aanvallend opzicht voor Leiden was de onwaarschijnlijk harde dunk voor 21-36 van Jevohn Shepherd over Nikki Hulzebos heen, zoals je dat eigenlijk alleen mannen als Blake Griffin ziet doen in de NBA. Het was op prachtig aangeven van Jackson. Leiden was sowieso al van Almere, gezien de overweldigende meerderheid in publieksaantal. Dat optische overwicht was voelbaar en Shepherd strooide met een hele verre driepunter nog maar eens wat extra zout in de al diepe Zwolse wonden.

Eigenlijk alleen met een achttal rake vrije worpen kwam Zwolle tot scoren in die fase, meer stond de sluitende Berlijnse muur van Leiden gewoonweg niet toe, getuige ook het abominabele schotpercentage in het tweede kwart van de dolgedraaide ploeg van Herman van den Belt. Eén schamele schotpoging vloog raak en het percentage van het team kwam niet op meer dan 26 procent uit. Het is dat de ploeg nog 11 op 12 vrije worpen raak gooide, anders had de 25-40 ruststand er nog wel eens vele malen beter uit kunnen zien voor Leiden, dat zelf bijna de helft raak schoot.

Maar goed, het is de filosofie van Toon van Helfteren. Als de verdediging sluit, komt het aanvallende geweld vanzelf op gang. Het was in dat opzicht een schoolvoorbeeld van de zo gewenste uitvoering van de Delftse perfectionist. "Verdedigend stond het zoals ik het graag zie. Desondanks vind ik het wel jammer dat we niet al veel eerder over Zwolle heen walste. Aanvallend had ik graag wat meer gezien van mijn ploeg", stelde Van Helfteren terecht. Leiden bewees dat verdedigen een kunst is en zelfs mooi kan zijn om naar te kijken als het met zoveel intensiteit gebeurt. Van den Belt schreeuwde zijn team nog wel wat toe toen in zes minuten tijd wéér maar twee punten op het sheet stonden voor Zwolle, maar het hielp allemaal niets meer.

De defensieve energie had desalniettemin wel zijn weerslag op het aanvallende spel van Leiden. Het kwam er niet echt lekker meer uit en niet aankomende passes waren in het derde kwart meer regel dan uitzondering. Voor de neutrale toeschouwer werd het om heel eerlijk te zijn op wat kleine speldenprikjes na gewoon slaapverwekkend om naar te kijken, omdat Zwolle er bij rust al lang niet meer in geloofde. Plotsklaps schoot het in slaap gesukkelde publiek weer even helemaal wakker toen de weer zeer aardig spelende Cunningham een 'McGhee-tje' produceerde. Hij gooide in de slotseconde van het derde kwart vanaf zijn eigen helft tot grote vreugde van alles en iedereen 'bordloos' raak.

Als je op het verder mooie rapport van Leiden dan toch nog wat aan mocht merken in aanloop naar zondag, was het de tien keer balverlies die het leed in alleen het derde kwart. In de slotfase liet Leiden logischerwijs de teugels wat vieren om de krachten te sparen voor het 'echte' werk aanstaande zondag. Het halve finale-klusje was al vroeg geklaard en freewheelend liep Zorg en Zekerheid naar het einde. Voor het Leidse publiek misschien niet om van te smullen, maar het was de ploeg niet echt te verwijten met de geringe tegenstand die het geboden kreeg. "Hier komen we zondag niet mee weg tegen Nijmegen. 24 keer balverlies in totaal, dat is niet om over naar huis te schrijven", vond ook Van Helfteren.

Eerder op de avond had het team van Zorg en Zekerheid al toegezien hoe Magixx Playing for Kidsrights imponeerde tegen Stepco Weert. Met name in de tweede helft was Nijmegen niet te stoppen van afstand en daar zal dan ook de 'crux' liggen in het duel van zondag. Als Leiden Nijmegen van afstand kan stoppen, is de ploeg kansrijk om voor de tweede keer in drie jaar tijd de nationale beker binnen te slepen. Het zal met dezelfde overgave als in het duel van vrijdagavond moeten werken en het balverlies moeten beperken om het de aanvalsdriftige ploeg van Michael Schuurs echt moeilijk te maken. Waar die toe in staat zijn tegen Leiden, bleek drie weken al in de Vijf Meihal en ook in Almere, waar het onder aanvoering van een enthousiast legioen naar de zege excelleerde.

Wordt vervolgd, aanstaande zondag, vanaf 14.00 uur.

Scores ZZ Leiden: Shepherd 21, Cunningham 8, Boxley 7, Kennedy 6, Hilliman 6, Kherazzi 6, Jackson 6, De Jong 3, Slagter 3