Nieuwsbericht

Verlies en winst voor U18

26 maart 2012

Zaterdag speelde Zorg en Zekerheid U18 de laatste thuiswedstrijd voor de competitie in de Vijf Meihal tegen Landstede Zwolle.

Leiden startte zwak en ongeïnspireerd, want via 2-6 werd het 11-23 na het eerste kwart. Ook het tweede kwart bleef de thuisploeg achter de feiten aanlopen, iets waarvan de bezoekers gretig gebruik maakten. De verdediging vertoonde grote gaten en in de aanval werd te slap gespeeld. De rust kwam bij 28-45 en een blamage lag op de loer.

In de tweede helft haakte de thuisploeg aan bij 40-50 en na drie kwarten was de stand 47-55. Leiden zette aan, verdedigde beter en kwam langzaam maar zeker helemaal terug in de wedstrijd. Van 54-61 werd het met nog drie minuten te spelen 62-62. Slecht uitgespeelde uitvallen en simpele scores van Zwolle leken de wedstrijd te beslissen: 62-68 met nog één minuut te spelen. Toen scoorde ZZ Leiden 64-68 en stopte het de klok. Dat leek te werken, want de vrije worpen werden gemist door Zwolle. Leiden kroop naar 66-68 en met nog 19 seconden op de klok mocht de thuisploeg twee vrije worpen nemen. De eerste ging raak, maar de tweede mis. Direct werd weer de klok gestopt. Landstede maakte toen 67-69, maar de laatste aanval was voor de thuisploeg. Het vrije schot ging echter mis en de inhaalrace strandde.

Minder dan 24 uur later is er de uitwedstrijd in Nijmegen tegen Wildcats. Deze tegenstander staat laag in de rangschikking, maar zou voor een verrassing kunnen zorgen als alles op zijn plaats zou vallen. Grote sterke spelers, een drietal kleine, snelle, goed schietende guards maakt het team uit Nijmegen tot een gevaarlijke outsider.

ZZ Leiden start in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Zwolle, nu wel scherp en sterk. Binnen de kortste keren is het 2-12 en het eerste kwart wordt bij 6-24 afgesloten. Alle spelers worden in de eerste helft al ingezet en via 16-38 wordt het 28-45 bij rust. Precies dezelfde ruststand als zaterdag tegen Zwolle, alleen nu staat ZZ aan de goede kant van de score. Zaak is om de tweede helft scherp te blijven. Wildcats stribbelt eerst nog wat tegen (35-49), maar dan houdt ZZ Leiden de controle over de wedstrijd. Via 42-63 wordt het nog 52-68, maar deze voorsprong wordt niet meer uit handen gegeven. De eindstand is 66-83 in Leids voordeel en volkomen terecht.

De U18 heeft nu twee weekenden geen wedstrijden en kan zich gaan opmaken voor de competitiefinale. Eerst uit tegen Eindhoven en daarna de laatste wedstrijd tegen Rotterdam. Dan kan de balans opgemaakt worden en weten we of de groep er in is geslaagd om de eerste vier in de competitie te halen en dus een kans zal krijgen de titel van vorig seizoen te prolongeren.