Nieuwsbericht

ZZ boekt nu wel zege op Nijmegen

22 maart 2012

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden stelde in ieder geval een plaats bij de eerste drie veilig door een zege en daarmee de revanche voor twee weken geleden op Magixx Playing for Kidsrights. Het werd 85-73 voor Leiden, dat zijn beste wedstrijd in weken op de mat legde.

Onder het toeziend oog van een delegatie van Groningen en van Leidens tegenstander van aanstaande zondag Den Bosch verdedigde Leiden in het eerste kwart twee klassen beter dan de afgelopen weken het geval was.  Waar het toen een 24-33 stand na de eerste tien minuten moest slikken, bleef het nu defensief constant met als resultaat een 19-15 voorsprong. Eigenlijk alleen Lucas Hargrove mocht geregeld zijn gang gaan bij de bezoekers in de beginfase, de rest werd prima in toom gehouden en een van de plaaggeesten bij Nijmegen in de vorige -verloren- ontmoeting, Maurice Acker, werd slechts twee punten toegestaan. De intensiteit bij Leiden was groot en dat verhulde een bij vlagen toch weer gebrekkige vorm, met name bij Gabe Kennedy. De Amerikaan was eerder door zijn rug gegaan en had zichtbaar last van die blessure. Jevohn Shepherd daarentegen speelde eindelijk weer eens een lekker kwart en beet zich gedreven vast in de wedstrijd.

In het tweede kwart werd hij snel tot de orde geroepen toen hij iets te overmoedig werd en een aantal onbegrijpelijke keuzes maakte in de ogen van de geïrriteerde Toon van Helfteren. Zijn vervanger De Jong maakte er in het tweede kwart zijn feestje van. Eerst zette hij met een driepunter zijn ploeg op het grootste verschil tot dan toe, bij 26-18. Nijmegen knokte zich terug naar weer een verschil van één, op 30-29. Een nieuwe run van Zorg en Zekerheid bracht het publiek toch weer op de banken. Dat kwam voornamelijk door een heerlijke dunk na een steal en weer een driepunter van de ontketende De Jong. Michael Schuurs vluchtte op 37-29 in een time-out, maar het mocht niet baten.

Leiden toonde zijn hart en de vorm was terug. Toen De Jong op uitdrukkelijk verzoek van het publiek een onmogelijke bal in de zoemer van de tijdsklok raak schoot, werd het 40-31 en kwam Magixx er even niet meer uit. Twee vrije worpen van Boxley, die ongetwijfeld dolblij zal zijn geweest met de goede ontwikkelingen op het veld, zijn moeder was speciaal uit Seattle overgekomen om haar zoon te zien spelen, en nog een sterke score van zijn hand, zijn tiende punt, zorgde voor 44-32. Leiden had zijn les twee weken geleden in ieder geval verdedigend prima geleerd, zo bleek. Waar het toen na één kwart al 33 punten toestond, was dat nu hetzelfde geval na een hele helft. Bij 46-33 door twee rake vrije worpen van Shepherd was de vermakelijke en bovendien weer eens goede helft ten einde.

Een mislukt schot bracht Leiden vlak na de rust even in de problemen. Boxley nam een snel schot van ver en miste. Aan de andere kant completeerde schutter Thijs Vermeulen een 1-7 run, waar Van Helfteren er als de kippen bij was om stante pede een time-out aan te vragen. Die minuut had effect, want Boxley bleef nu wel bij de les en scoorde op een voor hem karakteristieke wijze met één hand uit de draai. Twee vrije worpen en een steal met score én bonus van Shepherd later waren de verhoudingen weer hersteld op 54-40 en toonde 'Shep' weer wat hij écht in huis heeft aan zijn publiek.

Toch kwam Leiden niet écht los van de handenbinders van Nijmegen. Schutter Vermeulen kwam twee keer los en vuurde twee keer met scherp. Bij 60-52 door een rake vrije worp van Markel Humphrey bleven de bezoekers toch in de schaduw van Zorg en Zekerheid hangen en dat baarde Van Helfteren zichtbaar zorgen. Bijkomend voordeel in die fase was dat Magixx het al enige tijd moest stellen met de gebroeders Bekkering op vier persoonlijke fouten. Twee vrije worpen van Slagter vormden het slotakkoord van het wisselvallige kwart, waarin slechts een rafelig koord nog restte voor de bezoekers.

Nog een stukje extra van dat flinterdunne, maar nog lang niet gebroken koord werd weggenomen door een score van Hilliman en een rake vrije worp van De Jong. Leiden was de baas in de lucht en eiste op (wils)kracht en passie de wedstrijd voor zich op. Een ongelofelijk slechte en onterechte call op Hilliman, hetgeen zijn vijfde fout betekende, gaf Nijmegen toch weer moed. Ross Bekkering gooide maar eens een driepunter raak en toen ook Worthy de Jong gekwetst aan de enkel naar de kant moest, rook Magixx bloed. De oud-Leidenaar had een beetje geluk toen hij een bal raakte en een bonus meekreeg en Leiden werd slordig. Beide coaches haalden alles uit de kast om de poppetjes weer op de juiste plaats te krijgen en dat lukte Schuurs het beste. Weer een score met rake bonus vrije worp van dit keer Acker liet het uitvak exploderen bij 67-64.

Maar Leiden ontwaakte op tijd. Shepherd maakte sierlijk 69-64 en Boxley ging met het voetenwerk van een bokser met succes naar de ring. Een razendsnelle break later afgemaakt met een dunk van Boxley legde Nijmegen lam. Het zat de ploeg schijnbaar diep, want de bezoekers gooide de eigen ruiten definitief in toen eerst Acker met een sarcastisch applaus en meteen daarop Schuurs een technische fout kregen toebedeeld. Omdat het de vijfde teamfout was, kreeg Leiden zes vrije worpen en balbezit. Thomas Jackson, die niet zijn avond had, raakte er drie en uit de aanval daarop miste Kherazzi het schot. Maar het leed was geschied voor Nijmegen.

Met de zege stelde Leiden in ieder geval een eindrangschikking bij de eerste drie zeker. Nijmegen kan de ploeg niet meer achterhalen al zal Van Helfteren daar geen enkele boodschap aan hebben. De coach is maar tevreden met één ding en dat is eerste worden in de competitie. In die strijd staat zondag alweer de volgende kraker op het programma. Dan gaat Leiden naar Den Bosch. Een ruime afvaardiging van die ploeg zag vanaf de tribune in ieder geval een beter Leiden dan in de afgelopen weken en dat was op deze vruchtbare avond misschien nog wel de belangrijkste conclusie.

STATISTIEKEN

FOTO'S RICHARD KOOLEN