Nieuwsbericht

Moeizame overwinning U16

18 maart 2012

Ondanks de lange busreis die de tegenstander vanuit Groningen naar Leiden hadden moeten maken, had RTC Noord, het opleidingsteam van GasTerra, een goede start. De eerste score was voor de Groningers en nadat Zorg en Zekerheid Leiden de gelijkmaker 'in het mandje had gelegd', mikte RTC Noord drie afstandsschoten achter elkaar raak: twee driepunters en één van net binnen de driepuntslijn.

De ZZ-verdediging vergat het hen hierbij moeilijk te maken. Het was dus zaak om de opgelopen achterstand weer in te lopen. Dit lukte gedurende de rest van het eerste kwart zonder dat er van groots spel sprake was. Door de foutenlast van beide ploegen werden er veel vrije worpen over en weer toegekend, maar ook veel hiervan gingen mis. Uiteindelijk eindigde dit kwart - na op en neergaand spel zonder veel scores - in 16 tegen 16.


Ook het tweede kwart was er aan de Groningse kant meer beleving in het spel dan aan ZZ-zijde. Het leek erop alsof de Groningers één van de schaarse kansen roken om een paar punten te pakken. Dit kwart werd getypeerd door pech bij het afmaken, maar vooral door misverstanden in de aanval en gebrek aan overleg in de verdediging. Ondanks dat wist ZZ Leiden halverwege de wedstrijd een 38-33 voorsprong te nemen, mede door een mooie driepunter van Marijn Ververs in de allerlaatste seconde.


Na de pauze leek ZZ Leiden beter uit de kleedkamer te komen, maar al gauw werd het stokje door RTC Noord overgenomen en trok het de stand weer gelijk. Halverwege het kwart begon er wat meer beleving bij ZZ Leiden te ontstaan en kwam er ook een voorsprong van tien punten. RTC Noord knabbelde daar vervolgens weer een aantal punten vanaf. Daarop volgde een lange puntloze periode en nog een paar scores in de laatste minuut van ZZ Leiden zodat de voorsprong aan het eind van dit kwart met 59-48 wat comfortabeler ging lijken.


Ging lijken inderdaad, want na ook nog eens zes punten zonder antwoord van Groningen in het laatste kwart maakte RTC Noord wel ineens een run van tien punten, waardoor spelers en toeschouwers het weer een tikkeltje benauwd kregen. Uiteindelijk werd de voorsprong toch weer tot 75-63 uitgebreid in het laatste deel van de wedstrijd. Weliswaar dus twaalf punten verschil, maar toch heeft ZZ Leiden de wedstrijd geen moment echt onder controle gehad.

STATISTIEKEN