Nieuwsbericht

ZZ Leiden doet plicht in Rotterdam

10 maart 2012

ROTTERDAM - Zorg en Zekerheid Leiden deed wat het moest doen, winnen. Niet meer en niet minder, zo was de conclusie na het duel met Rotterdam Basketball. Na één prima, derde, kwart, waarin de ploeg zich eindelijk écht druk maakte en met 28-6 het duel naar zich toe trok, was het over voor de thuisploeg en was de zege bij 59-82 binnen voor Leiden in aanloop naar het belangrijke duel van aanstaande woensdag tegen Groningen.
Zorg en Zekerheid startte aarzelend aan het duel. Het duurde even voor de ploeg in de wedstrijd kwam en het moest eerst toezien hoe Tyrone Sally twee maal naar de vrije worp lijn mocht. Hij raakte twee van die vier pogingen. Gabe Kennedy brak voor Leiden de ban met een leep schot dat met een gelukje binnenviel. Worthy de Jong en weer Kennedy hielpen Leiden verder op weg in de zeer behoorlijk gevulde tweede hal van het Topsportcentrum. Toch bleef Rotterdam in het eerste kwart goed meedoen. De Jong, Jackson en Boxley leken een vroege beslissing te willen forceren en schoten de bezoekers op een 4-12 voorsprong. Een score met bonus van Leon Williams en een driepunter van Ralf de Pagter brachten het verschil toch weer terug naar vier op 1-14 en zelfs naar twee toen Nick Oudendag scoorde. Een rake driepunter in de eindzoemer van het eerste kwart van Arvin Slagter bracht de eindstand van dat kwart op 14-19.

In het tweede kwart startte de thuisploeg furieus en eiste Tyrone Sally de hoofdrol voor zich op. De Amerikaan begon zich nadrukkelijk met het spel te bemoeien en die positieve inbreng leverde hem acht punten op rij op. Toon van Helfteren gebruikte een time-out toen die scorende reeks zelfs weer tot een Rotterdamse voorsprong leidde, bij 22-21. Het hielp aanvankelijk weinig, Sally scoorde ook zijn tiende en twaalfde punt op rij voor 24-21 en 26-23. Pas toen, bijna zes minuten en 12 punten achtereen later, maakte Chip Jones een einde aan de 'Sally-streak'. Met twee vrije worpen maakte hij 28-23 en was het ondanks het zeer matige verdedigende werk van Leiden gewoon goed wat de thuisploeg naar vermogen liet zien. Leiden kwam terug in het duel via vrije worpen van Jevohn Shepherd en een score van Hilliman. Een steal en dunk van Boxley naar 30-34 leken Leiden in ieder geval met een voorsprong de rust in te sturen, maar scores in de buzzer van Gian Slagter en op slag van rust Sally boden Rotterdam ook bij de rust nog perspectief, op 35-34.

Toen na rust ook de motor van Sally begon te sputteren duurde het ruim drie minuten voordat Rotterdam tot scoren kwam. Leiden zette daar twee scores van Boxley en één van De Jong tegenover. Het grote voordeel dat Leiden in die fase had, was het grote aantal rebounds dat de ploeg pakte waardoor het geringe schotpercentage niet direct tot negatieve gevolgen leidde. De Jong en Boxley gaven daarna eigenhandig de aanzet voor het definitieve onoverbrugbare verschil in een prima periode. Het duo onderscheidde zich van alles en iedereen op het veld en scoorde alle Leidse punten. De twee wisselde elkaar netjes af waardoor Leiden plots een 41-52 voorsprong nam, waarna Slagter als derde Leidenaar zich pas  in de scores mengde met twee vrije worpen. Drie vrije worpen later van Jackson was het verschil 16 op 41-57 en had Leiden het gewenste gaatje geslagen. Slagter deed zijn oude ploeg nog meer pijn met een driepunter voor 41-60, waarna hij een prachtige pass gaf op Boxley voor het slotakkoord in het derde kwart, op 41-62. Daarmee completeerde de Amerikaan een 16-0 run en in totaal een 28-6 kwartstand.

Het vierde kwart was voor de statistieken. De prima spelende De Jong opende voor Leiden met twee vrije worpen. Na de 18-0 run brak Nick Oudendag de ban voor Rotterdam eindelijk na anderhalve minuut in het vierde kwart, voor 42-64. Terry Sas gooide daarna een driepunter raak naar 44-67. In het restant werd er over en weer nog wat gescoord, maar viel alleen nog de technische fout en bijbehorende uitgebreide discussie van Van Helfteren op die zich wederom zichtbaar irriteerde aan het warrige arbitrale trio. Het was voor hen een geluk dat de wedstrijd al lang en breed gespeeld was en dat de beslissingen van weinig waarde waren voor het uiteindelijke eindresultaat.

Belangrijker was de conclusie dat Leiden in ieder geval zijn plicht deed in de havenstad en niet al te veel problemen ondervond in de aanloop naar de topper tegen Groningen aanstaande woensdag. De ploeg roteerde lekker door en liet iedereen zijn minuten maken en, misschien nog van een groter belang, hield zijn belangrijkste mensen in een groot gedeelte van de tweede helft aan de kant. Goed, Rotterdam sprokkelde nog wat punten af van de achterstand, maar kon ook de 22e nederlaag dit seizoen niet voorkomen. Leiden deed wat het moest doen en kon zich na de 59-82 zege richten op het cruciale duel aanstaande woensdag in de Vijf Meihal.

Scores ZZ Leiden: Boxley 19, De Jong 15, Shepherd 13, Slagter 8, Kherazzi en Hilliman 6, Jackson 5, Kennedy 4, Sas 3, Cunningham 3.