Nieuwsbericht

Eervol Europees einde

22 februari 2012

LEIDEN - Goed, het werd een lastige zaak voor Zorg en Zekerheid Leiden na de zege van Oldenburg op Roanne gisteravond om zich nog doorgang naar de kwartfinale te verschaffen van de EuroChallenge. Maar Leiden zou Leiden niet zijn als het niet toch tot de laatste minuut knokte om de laatste strohalm te pakken. Dat lukte echter niet, de geslepen Letten van Ventspils waren niet van plan zich net als in Letland de kaas van het brood te laten eten en met een beetje geluk, Shepherd miste het ultieme schot, werd het 57-60.

In het eerste kwart lukte lang niet alles bij Leiden. De eerste drie schoten gingen mis en Worthy de Jong gooide de bal weg, alvorens Jevohn Shepherd met een lekkere dunk Leiden op het scorebord smeet. Een miraculeuze klutssituatie en een score van Seamus Boxley later deed Shepherd zijn openingsscore nog eens dunnetjes over voor 8-8. Toon van Helfteren nam op iets minder dan 3 minuten voor het einde van het eerste kwart zijn eerste time-out, nadat Mamadi Diane twee keer erg makkelijk door was gelopen door het centrum van de Leidse defensie. Een driepunter van Arvin Slagter voor 11-12 kon echter niet voorkomen dat de thuisploeg het kwart bij 13-14 besloot.

Een score van Gabe Kennedy vroeg in het tweede kwart betekende ook direct de eerste voorsprong van Zorg en Zekerheid op 15-14. Toch wilde er nog altijd niet te veel lukken bij Leiden. Ventspils sprokkelde stukje bij beetje de punten bijeen en zag op drie minuten voor de rust de voorsprong oplopen tot 6 punten, bij 19-25. Van Helfteren spreidde vlak voor de rust nog maar eens de armen om duidelijk te maken dat het bij Leiden tot aan de rust aan creativiteit te wensen overliet. Met name individuele geforceerde, maar desondanks regelmatig succesvolle acties, hielden Leiden op de been. 'Maar', zo zei de coach later, 'het was trekken aan een dood paard.' In de laatste minuut voor rust ontbrandde het sfeertje in de behoorlijk gevulde Vijf Meihal en dat resulteerde direct in een goede stop aan de ene kant en weer een score onder tijdsdruk van Thomas Jackson die daarmee de ruststand op 24-25 bracht.

Na de rust was het rommelig en vooral fysiek wat de ploegen op de mat legden. Het moest Boxley zijn die van een grote afstand voor de eerste punten na rust kon aanleggen naar 26-29. Daarbij had Leiden het geluk ook niet aan de zijde met een aantal ongelukkige schoten dat afketste op de ring. De uitstekende en enige echt productieve speler op het veld, de sterke Diane, schoot tot overmaat van ramp ook nog een wanhoopsschot raak voor het grootste verschil in de wedstrijd tot dan toe op 26-34. Van Helfteren vluchtte in een time-out, probeerde nog het een en ander recht te zetten, maar het bleef werken, hard werken voor Leiden om Ventspils niet al vroeg op een te grote voorsprong te zien komen. Het zei genoeg dat het alleen Boxley met een verre tweepunter en driepunter lukte in bijna acht minuten tijd tot scoren te komen.

Toch ontbrandde het vuur opnieuw. Na twee rake vrije worpen van Mohamed Kherrazi ging het publiek er nog maar eens achter staan, toen Slagter eerst knap scoorde voor 33-37 en vervolgens handig een opstootje creëerde, waarbij hij de onsportieve fout mee kreeg. Slagter raakte beide vrije worpen en de Vijf Meihal ging er na bijna drie kwarten maar eens goed voor zitten. Shepherd gooide eveneens vier vrije worpen raak, toen het bij 39-39 weer een echte wedstrijd was. Steven Gray deed Leiden pijn met een driepunter in de zoemer voor het einde van het derde kwart en een snelle score aan het begin van het laatste kwart. Toch hield Leiden stand aan de hand van de opgeleefde Slagter en leider Jackson.

Van Helfteren ontplofte bijkans echter toen Gray opnieuw volkomen vrij een driepunter mocht raak schieten voor 43-47 en eigenhandig de score tilde naar 46-52, liefst dertien punten op tij. Vier punten van De Jong hielden de Vijf Meihal toch blijven leven in hoop bij 50-52. Toen Shepherd 53-54 maakte met een van zijn kenmerkende drives naar de basket en balverlies ontstond aan de andere kant, ging de Vijf Meihal massaal op de banken. Weer Diane maakte sterk 53-56 en Shepherd werd goed verdedigd aan de andere kant. Van Helfteren riep zijn mankrachten nog één keer bij zich voor de laatste anderhalve minuut.

Leiden speelde het spelletje slim en via scores van Kennedy en Slagter na één rake vrije worp aan de andere kant werd het 57-59 en het publiek richtte zich nog eenmaal op. Slagter kreeg een bonus vrije worp en wilde die bewust missen voor de rebound met nog 7 seconden op de klok. Echter, hij miste de ring helemaal en balverlies was dus het gevolg. Jahmar Young raakte na de fout van Shepherd één vrije worp, maar de ultieme poging van Shepherd aan de andere kant sprong van de ring. Daarmee werd ook de laatste Europese strohalm voor Leiden aan flarden gescheurd en kan de ploeg zich nu richten op het restant van de competitie en het bekerweekend in Almere. Desondanks zou het fantastisch zijn als Leiden volgende week in een volle Vijf Meihal officieel afscheid kan nemen van een prachtig Europees toernooi. Dat verdient de ploeg na elf zware, maar intense wedstrijden op het scherp van de snede.