Nieuwsbericht

Sleutel in handen

21 februari 2012

OLDENBURG - De overwinning die EWE Baskets Oldenburg dinsdagavond boekte op Chorale Roanne, was bepaald niet gunstig voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat nu voor een wel heel zware klus staat wil het de kwartfinales van de EuroChallenge nog kunnen halen.

De 82-80 in Oldenburg betekent voor de ploeg van Toon van Helfteren niet alleen dat de laatste twee thuiswedstrijden gewonnen moeten worden, maar ook dat er een vrijwel onmogelijke marge moet worden geboekt in de slotwedstrijd tegen Oldenburg. De eerste wedstrijd in Duitsland werd verloren met 85-62 en een simpel rekensommetje leert dat er dus gewonnen moet worden met een verschil van liefst 24 punten. It ain't over till the Fat Lady sings, maar... Niettemin worden het natuurlijk nog twee mooie wedstrijden in de Vijf Meihal morgen tegen het Letse Ventspils en volgende week dinsdag tegen Oldenburg.

Niet in de laatste plaats omdat Leiden nu letterlijk 'Sleutelstad' is in groep I van de EuroChallenge. Zowel Ventspils als Oldenburg hebben nog een flinke kans de kwartfinales te halen, maar dan moet er wel worden gewonnen in Leiden. Alleen dan kunnen de Letten en de Duitsers op vier overwinningen komen. Zou ze dat lukken, dan knikkeren ze gezamenlijk Roanne uit het toernooi.

Bij een zege van de Fransen gisteren in Noord-Duitsland zou ook Zorg en Zekerheid Leiden zich nog ruim in de strijd hebben kunnen mengen. Ook dan had de ploeg twee keer moeten winnen, maar waren de verschillen waarmee niet van belang geweest. En die Franse overwinning heeft er heel lang ingezeten. Drie minuten voor tijd was het 65-73, maar twee missers iets later deed de kansen keren en toen Kenny Haqsbrouck op negen seconden van het einde een driepunter maakte voor 81-80 was het gebeurd. De vrije worp van Purrell en de opzettelijke misser daarna deden de rest.