Nieuwsbericht

Fors onderuit tegen Woon! Aris

15 maart 2007

Kruiken plegen net zo lang te water te gaan tot ze barsten. Bleef de schade dinsdag in Rotterdam nog beperkt tot wat haarscheurtjes, donderdag klapte de ‘kruik' compleet uit elkaar. De vierde wedstrijd in een tijdsbestek van slechts acht dagen bleek een brug te ver. Zorg en Zekerheid liep op zijn tandvlees. De ploeg wilde wel, maar kon gewoon niet meer. De vermoeidheid, die vooral zichtbaar was bij jongens als Sjors Besseling en Johan Kuijper, vertaalde zich logischerwijs in slecht spel. Het gevolg was dan ook een dikke nederlaag tegen Woon! Aris: 65-84.

Onder foto's staat een reportage van Gert Arkensteijn

Zo'n waanzinnig schema, dat je eigenlijk alleen maar in de NBA tegenkomt, moest natuurlijk zijn tol een keer eisen. Het was alleen spijtig dat het tegen Aris gebeurde, één van de concurrenten voor de laatste playoff-plek. En als het verschil beperkt was gebleven, dan was er nog een heel klein lichtpuntje geweest, namelijk het onderlinge resultaat. Maar ook dat zat er niet in. Coach Ivo Boom probeerde het zijn mannen tegen het einde nog wel mee te geven, maar de kracht ontbrak gewoon om de Friese ploeg niet verder dan twaalf punten te laten weglopen.

De onderlinge resultaten zouden straks wel eens kunnen gaan beslissen voor wie het seizoen een paar wedstrijden (tegen EiffelTowers) langer gaat duren. Zorg en Zekerheid staat nu op nadeel ten opzichte van Woon! Aris en Landstede en zal de vierde wedstrijd tegen Omniworld moeten winnen om ook tegen de Almeerse ploeg niet in de min te komen.

De week rust die ZZ Leiden nu heeft tot de volgende wedstrijd - donderdag tegen Matrixx Magixx thuis - is uitermate welkom en belangrijk om blessures, grote en kleine pijntjes te laten herstellen. Hopelijk kan Nick Curtis dan weer spelen, maar of op JS Nash mag worden gerekend is hoogst twijfelachtig. De twee Amerikanen zijn de ‘zwaarste' gevallen, maar ook hun landgenoten Shelton Colwell en Donald Wilson zijn niet fit.

Colwell liep donderdag tegen het einde van de wedstrijd een pijnlijke knie op na een botsing met een Leeuwarder knie. De schade lijkt mee te vallen, maar hij zal even moeten rusten. Wilson moet dat eigenlijk ook, liefst een paar weken. Hij speelt al een paar wedstrijden met een pijnlijke linkerenkel, maar wil van geen wijken weten. Na het seizoen zal ik me er goed aan laten behandelen, heeft hij de technische staf duidelijk gemaakt. Wilson heeft met name last bij het rebounden.

Het zijn allemaal excuses, die absoluut hout snijden, maar wat het meest zichtbaar was, was de slechte wedstrijd. Die namen de teleurgestelde fans mee naar huis als een forse kater na het mooie feestje van een week eerder tegen Polynorm. De vermoeidheid mocht worden aangevoerd voor het laatste stuk van de wedstrijd. Maar het begon allemaal uitermate beroerd.

Behalve bij 2-2 stond er namelijk vanaf het begin een positieve score voor Woon! Aris op het scorebord. Ook de Friezen misten twee Amerikanen, maar als je er acht hebt, kun je je wel iets permitteren. Ryan Diggs werd naar huis gestuurd wegens het overtreden van de teamregels en Daniel Russ is herstellende van een knieblessure. Maar met mannen als de kwikzilverachtige Herman Favors, schutter Tyler Amaya en de sterke Gary Ware, heeft coach André Roorda minder te vrezen dan Ivo Boom.

ZZ Leiden slaagde er bijvoorbeeld niet in om in de openingsfase de driepunter van Woon! Aris behoorlijk te verdedigen. Het gevolg was dat er in de eerste tien minuten al vijf invlogen en het was eigenlijk een wonder dat het verschil na het eerste kwart ‘maar' acht punten was. Opvallend was dat van de 19 Leidse punten en zeven (twee tweepunters en een driepunter) uit de handen kwamen van Aron Royé.

Voor de tegenstander heeft spelen tegen Aris altijd één voordeel. De run-and-gun formatie van Roorda heeft een broertje dood aan verdedigen en verliest niet zelden met een hoge eigen score. Hoeveel er ook fout ging bij de thuisploeg, het verschil bleef altijd binnen de perken. Daarmee hield Zorg en Zekerheid de hoop levend op een ommekeer. Tenslotte was dat in de eerste thuiswedstrijd tegen de Leeuwarder ploeg ook gebeurd.

Even, heel even leek er iets in die richting te gaan gebeuren, toen diep in het derde kwart het gaatje tot negen slonk. En de kans op nog minder kwam er. Voor Mick Burger. Maar hij mikte van ver mis. Burger heeft een driepunter in zijn bagage, maar slaagt er de laatste wedstrijden niet in die uit te pakken. Na de 0 op 5 tegen Rotterdam, volgde nu een 0 op 4. Hoe het moet liet Kemmy Burgess direct daarop zien en deelde daarmee ZZ Leiden de nekslag toe.

Het laatste beetje kracht vloeide weg en zonder Shelton Colwell als stoorzender onder de ringen, schoot Woon! Aris zelfs door naar een dikke overwinning. Een beetje té dik op basis van de wedstrijd, maar logisch. Sommige spelers van ZZ Leiden zaten er compleet doorheen. En dan kun je alles willen en de inzet tonen die nodig is, je mist dan soms de eenvoudigste ballen.

De trainingsintensiteit wordt de komende dagen een beetje teruggeschroefd om de vermoeide body's wat rust te geven. Nog zes wedstrijden scheiden Zorg en Zekerheid van het einde van de competitie en dus is het zaak om de batterijen op te laden.

JAN VAN DER NAT
FOTO: GERT ARKENSTEIJN