Nieuwsbericht

Ook Magixx bezwijkt

15 februari 2012

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de traditioneel lastige wedstrijd in Wijchen tegen Magixx Playing for Kidsrights op knappe wijze gewonnen. Na een lastig begin pakte de troepen van Toon van Helfteren zich bijeen en trokken met een zakelijke eindfase de zege met 70-79 binnen.

En zo werd ook de tweede 'inhaalwedstrijd' in de jacht op de koppositie met goed gevolg afgelegd. Met 18 wedstrijden gespeeld staat Leiden nu twee punten achter op koploper Groningen, dat wel twee wedstrijden meer heeft gespeeld. Dat is natuurlijk een lekker gegeven, des te meer omdat Zorg en Zekerheid in de afgelopen week toonde voorlopig ook daadwerkelijk de beste ploeg te zijn uit de top vier op dit moment. Den Bosch werd in een verdedigend formidabele performance gedecideerd teruggewezen en ook Nijmegen had het na een heel aardig begin lastig tegen de straffe defensie van Leiden.

Onder leiding van Arvin Slagter, die een van zijn beste wedstrijden in dit seizoen speelde, was met name het vierde kwart beslissend. Nijmegen opende furieus en nam na de openingsscore van Gabe Kennedy het heft in handen. Maurice Acker opende het bal met een driepunter voor Nijmegen, dat zich prima op het gemak lijkt te voelen in de mooie sporthal bij de 'buren' in Wijchen. Een driepunter van Thijs Vermeulen zorgde voor 12-4, voordat Leiden de teugels strakker aantrok. Patrick Hilliman en Seamus Boxley namen het team bij de hand en gaven het einde van het eerste kwart een behoorlijk aanzien bij 17-13.

In het tweede kwart ontliepen de teams elkaar niet veel. Een 6-0 run voor Leiden in het slot van dat kwart gaf het enige minieme verschil aan tussen de twee ploegen. Waar Zorg en Zekerheid het vooral weer moest hebben van de lange mannen, schoot Magixx met name van afstand raak. Drie driepunters in het tweede kwart hielden de ploeg in de race bij een 28-34 ruststand.

Na de rust bleef het duel zoals het een echte editie van Nijmegen - Leiden betaamd uitermate spannend. De teams gaven elkaar maar weinig toe en via 40-40, 42-42, 44-44 enzovoorts was het verschil aan het einde van het derde kwart slechts een punt, 53-52. Het vierde kwart werd nog wel hoopvol gestart door Nijmegen en bijkans ontplofte de hal toen Craig Osaikwuwuomwan 55-54 op het bord zette met een driepunter. Het was ook wel direct de laatste voorsprong die de Nijmegenaren mochten koesteren. Een driepunter van Slagter naar 56-57 bracht Nijmegen aan het wankelen en, soms bijna letterlijk, rotsen in de branding Hilliman en Boxley, gaven het laatste zetje met machtsvertoon onder het bord. Dat ook nadat oud-Leidenaar Ross Bekkering halverwege het derde kwart al met zijn vijfde persoonlijke fout was weggevallen onder het bord bij Nijmegen. Even keerde de spanning nog terug in het duel, toen Lucas Hargrove 68-70 aantekende en zo de standvastigheid van zijn ploeg toonde, maar Leiden liet zich niet meer de kaas van het brood eten. Het slotakkoord van Mohamed Kherrazi die in de buzzer 70-79 op het bord zette, gaf de gretigheid aan van de ploeg die overduidelijk op oorlogspad is. De achtste competitiezege op rij was een feit, zaterdag wacht voor Leiden de volgende lastige uitwedstrijd op het programma, als de ploeg afreist naar het knusse Kalverdijkje in Leeuwarden, om het daar tegen Aris Friesland op te nemen. 

TEKST: PIM SCHEFFER