Nieuwsbericht

Slechte wedstrijd U20

12 februari 2012

LEIDEN - Ergens in een seizoen speel je je beste en je slechtste wedstrijd. Over dat laatste lijkt Zorg en Zekerheid Leiden U20 zich geen zorgen meer te hoeven maken. Veel slechter dan zondagavond tegen Akrides zal het toch niet kunnen. De 56-72 nederlaag tegen de nummer drie van onderen was dat ook terecht.

Eigenlijk was de wedstrijd een aaneenschakeling van slechte fases. Maar heel af en toe was er een lichtpuntje, maar dat doofde steeds onmiddellijk. Binnen drie minuten riep coach Richard den Os zijn mannen al naar de kant, toen er een 0-6 voorsprong voor de ploeg uit IJmuiden op het scorebord stond. Maar het ging daarna niet beter en bij 2-10 besloot Den Os tot een complete vijf-vijf wissel als een soort schokeffect. Maar ook de vijf die op de bank waren begonnen hadden 'het' niet. Akrides stoomde door tot een onthutsende 4-27 tussenstand na tien minuten.

Zo'n achterstand kan nog best worden ingelopen, wanneer het daarna gaat draaien. Maar dat deed het niet. Het verschil werd wel iets kleiner, maar met een ruststand van 20-38 was het duidelijk dat ZZ Leiden nog altijd niets in de melk te brokkelen had. De statistieken van de eerste helft toonden veertien keer balverlies en ondermeer één op acht driepunters, waarvan er zeker vier ook nog eens als een air-ball konden worden gekwalificeerd.

Een goed derde kwart zou orde op zaken hebben kunnen stellen, maar dat was in de eerste helft daarvan bepaald niet het geval. Sterker nog: het verschil liep op tot 21 punten bij 26-47. Daarna ging het even lopen en was er aan het einde van het derde kwart toch weer een beetje hoop: 35-48.

Een driepunter met (rake) bonus van Ingmar Kok bracht het verschil aan het begin van het vierde kwart voor het eerst sinds de openingsminuten onder de tien (41-50), maar tot aansluiting kwam het niet. In de laatste vijf minuten moest ZZ Leiden overgaan tot stop-the-clock-fouten, maar het zou, na zo'n beroerde wesdstrijd, verbazingwekkend zijn geweest, wanneer die tactiek zou zijn geslaagd. Dat was dan ook niet het geval, omdat Akrides de meeste vrije worpen maakte. Het verschil werd daardoor alleen nog maar groter en liep uiteindelijk op tot 16 punten: 56-72.