Nieuwsbericht

Cruciale wedstrijd

31 januari 2012

Zorg en Zekerheid Leiden maakt zich op voor het cruciale duel in de tweede ronde van de EuroChallenge. Maandag vloog de ploeg naar Lyon, om vandaar met de bus verder te gaan naar Roanne. De wedstrijd tegen Chorale Roanne in vanavond om acht uur.

Dat het een cruciaal duel wordt staat vast. Eigenlijk is het heel simpel: Zorg en Zekerheid Leiden moet winnen om de kansen op de kwartfinales in eigen hand te houden. Dat zou dan ook nog moeten gebeuren met een verschil van minimaal zes punten om de nederlaag met vijf uit de thuiswedstrijd weg te werken. Dat is natuurlijk geen geringe opgave, maar de ploeg van Toon van Helfteren heeft in de thuiswedstrijd bewezen dat ze niet onder hoeft te doen voor de Fransen. Want wat scheelde het nou helemaal? Tot in de laatste minuut waren er kansen op de winst.

Komen die er vanavond ook? Gabe Kennedy is terug en speelde zaterdag goed tegen Landstede. Dat is belangrijk, want goed tegengas bieden onder de borden kan doorslaggevend zijn. Natuurlijk is er dan - net als eerder in de Vijf Meihal - de dreiging van buitenaf. Roanne beschikt over een paar mannen, die een driepunter kunnen maken. Tegen Ventspils echter, toen er na verlenging thuis werd verloren, lag het percentage van de 'bommen' maar net boven de 22 procent en in de laatste drie competitiewedstrijden waren de cijfers 3 op 22, 4 op 20 en 6 op 18. Van die drie wedstrijden werden er overigens twee verloren.

De laatste, uit bij Nanterre, dateert van anderhalve week geleden, want in landen als Frankrijk en ook Duitsland krijgen Europa-Cupdeelnemers gewoon vrijaf, wanneer er op dinsdag Europees gespeeld moet worden. In de Bundesliga speelde daarom ook EWE Baskets Oldenburg niet. De wedstrijd tegen Bremerhaven werd verzet naar een latere datum. De Duitse ploeg kon daardoor in alle rust afreizen naar Letland voor de wedstrijd van vandaag tegen Ventspils. De Letten speelden wél en wonnen vrij gemakkelijk van universiteitsploeg (geen buitenlanders) LU met 108-71.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden zou het - naast de 'verplichte' eigen zege in Roanne - natuurlijk lekker zijn, wanneer Oldenburg met de punten aan de haal gaat. Wanneer de Duitsers eerste in de groep zouden worden, kan namelijk de strijd om de tweede plek voor Leiden nog interessant worden. Dan namelijk doet de nederlaag van vorige week met een verschil van 23 punten geen pijn meer.

Maar zover is het natuurlijk nog lang niet. De opdracht van vandaag is voor Van Helfteren en zijn mannen al zwaar genoeg.