Nieuwsbericht

U16 verweert zich goed

30 januari 2012

De eerste wedstrijd tegen Lokomotief was in een kansloze 120-43 nederlaag geëindigd. Het was de vraag of het nu beter zou gaan of dat Zorg en Zekerheid Leiden U16 weer een fors pak op de broek zou krijgen.

De verwachting was dat Lokomotief vanaf het begin veel druk op ZZ leiden zou zetten, met name door de full-court-press te gebruiken. Dit gebeurde echter niet, maar de startende spelers van Leiden waren niet in goede doen. Ze brachten aanvallend te weinig en lieten zich in de verdediging makkelijk uit elkaar spelen. Coach Richard den Os besloot hierop het complete team te wisselen, waarna ZZ meer tegenspel ging bieden. De sterke defence van Lokomotief zorgde er echter voortdurend voor dat ZZ moeilijk kon aanleggen waardoor er in het eerste kwart niet meer dan zeven punten op het scorebord kwamen tegen zeventien van de tegenstander.

In het tweede kwart waren de aanvallen van ZZ doortastender en kwam de ploeg dichter in de buurt van de ring. Ook werd er steviger verdedigd, waardoor Lokomotief aanvallend minder succesvol was. De achterstand liep zelfs terug tot zeven punten dus er gloorde hoop, zeker toen de teams een tijd lang gelijk op gingen en Lokomotief - omdat het door ZZ dicht op de huid werd gezeten - niet verder uit liep. Aan het eind van het tweede kwart kreeg de tegenstander echter toch meer overwicht en liepen in vrij korte tijd flink uit tot 16-42.

Na de pauze werden de aanvallen in eerste instantie te langzaam opgebouwd, waardoor Lokomotief telkens de kans kreeg zich goed in te stellen op wat er ging komen. Daarnaast zorgde slecht rebounden ervoor dat ZZ geen vuist kon maken. Na een time-out met een flinke donderspeech van Richard den Os ontstond er dan toch een duidelijke omslag in het spel van ZZ. Het respect voor Lokomotief was verdwenen en de tegenstander werd met volle inzet aangepakt. Dit leidde er toe dat de aanvallen van Lokomotief niet erg soepel meer liepen en dat een paar keer zelfs de schotklok klonk voordat ze hadden kunnen aanleggen. Er waren regelmatig turnovers in Leids voordeel en daar werd ook  regelmatig uit gescoord. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 50-76.

Lokomotief is deze hele competitie slechts een maal eerder onder de 80 punten gehouden (door HarlemLakers) en dat was in de enige wedstrijd die de Rijswijkse ploeg verloor. Zorg en Zekerheid Leiden mag dus trots op zijn op dit resultaat.

STATISTIEKEN