Nieuwsbericht

Onnodig verlies U18

29 januari 2012

Een ploeg als de U18 van Zorg en Zekerheid Leiden is een opleidingsteam. Vandaar dat coach René Mulder na afloop van de onnodig verloren thuiswedstrijd tegen het Utrechtse UBall (76-79) concludeerde, dat zijn ploeg 'nog veel moet leren'.

Dat had iedereen kunnen zien. Verdedigend werd er veel te veel ruimte gegeven aan de gevaarlijkste spelers van UBall, werd er niet goed uitgeboxt, waardoor er veel tweede kansen kwamen voor de tegenstander en was Leiden vaak net een stapje te laat.

In de aanval ontbrak soms de rust. Het is typerend voor jonge teams dat spelers graag willen rennen en een aanval snel willen afmaken. Maar dat is niet altijd de beste oplossing. Bovendien verspeelde Leiden liefst 22 keer de bal en dat helpt ook niet echt.

In de slotfase ging ZZ Leiden bovendien slordig om met de kansen, die er kwamen om de wedstrijd toch nog te winnen. Want het ging lang gelijk op, nadat de thuisploeg een voorsprong van twaalf punten had laten verdampen.

Dat gebeurde in de middenfase van het derde kwart met als gevolg dat UBall op 1:11 van het einde van dat kwart op voorsprong kwam: 63-64.

Tot een paar minuten van het einde wisselde de voorsprong daarna steeds. Drie minuten voor tijd werd Leiden echter geconfronteerd met een achterstand (73-77), die wat forceren noodzakelijk maakte.

Dat gebeurde ook, maar had niet het gewenste resultaat, omdat er zelfs een open lay-up werd gemist. Ook de kans om er nog een verlenging uit te slepen werd niet gepakt. Het laatste schot was zelfs geen driepunter, zodat er in geen geval extra minuten zouden zijn gekomen.