Nieuwsbericht

Kansloos in Oldenburg

24 januari 2012

Sinds de wedstrijd tegen Ventspils in Letland weten we dat wonderen bestaan. Maar het is ook een gegeven dat die zich slechts nu en dan openbaren. In Oldenburg was dat niet het geval. Zorg en Zekerheid Leiden verloor kansloos met 85-62.

Slechts twee heel korte perioden was de ploeg van Toon van Helfteren gelijkwaardig c.q. beter dan EWE Baskets Oldenburg. Dat waren de eerste drie minuten van de wedstrijd tot 6-6 en dat was in het vierde kwart, toen er een Leidse run van 10-0 de boeken in ging. Voor het overige was het Oldenburg dat de dienst uitmaakte en aantoonde, waarom het de grote favoriet is in deze groep.

Dat ondanks het verlies van vorige week in Roanne, want de Frans ploeg liet zich dinsdag in eigen huis verrassen door Ventspils. De strijd om de tweede plaats, die ook een plek in de kwartfinales oplevert, is derhalve nog open. Of Leiden daarin een rol kan spelen zal moeten blijken in de twee thuiswedstrijden eind februari.

Het is te hopen dat Toon van Helfteren dan over een geheel fitte ploeg kan beschikken. Je mag ervan uitgaan dan Gabe Kennedy en Patrick Hilliman snel aansluiten. De blessure van Seamus Boxley lijkt mee te vallen. Bij het warmdraaien had hij nog een flinke bandage om zijn linkerknie, maar die bleek tijdens de wedstrijd niet nodig. Ook Worthy de Jong had minder last van zijn lies.

Van Helfteren hield hem echter nog wel buiten de basisopstelling en gaf de voorkeur aan Sean Cunningham naast Thomas Jackson. Zoals gezegd duurde het drie minuten, voordat Oldenburg er de zweep over legde. De vrijwel zonder Duitsers (al werd Oranje-international Robin Smeulders wel zo aangekondigd) spelende ploeg was steeds een stapje te snel, liet de bal in een hoog tempo rondgaan en vond steeds een vrije man.

Daarbij kwam dat bij Leiden het schot niet viel. Waar Oldenburg in de eerste helft negen driepunters maakte, bleef de Leidse teller wat dat betreft steken op nul. Bovendien werden er tien van de negentien vrije worpen gemist en gooide alleen Mohamed Kherrazi een keer zijn beide pogingen erin. Met driepunters van Kenneth Hasbrouck en Milan Majstorovic deelde Oldenburg, vlak voor het einde van het eerste kwart, ook nog eens een mokerslag uit.

In het tweede deel ging het niet beter. In die periode bleek ook de enige Duitser met een beetje speeltijd, Dominik Bahiense de Mello, een prachtige driepunter in huis te hebben. Van zijn vier pogingen gingen er drie in en de achterstand van Zorg en Zekerheid Leiden liep in hoog tempo op tot een ruststand van 50-27.

Dat was dus net zo'n verschil als de maximale achterstand vorige week in Letland. Maar er was natuurlijk niemand in de fraaie EWE Arena, die geloofde in een nieuw wonder. Ook niet de kleine honderd Leidenaars, die per bus of auto waren afgereisd naar Noord-Duitsland.

In de kleedkamer zal in grote lijnen hetzelfde zijn gezegd als tegen Ventspils: probeer het verschil redelijk te houden. Toon van Helfteren: 'Ik hoopte op een puntje of vijftien. Niet dat je thuis met vijftien van zo'n ploeg wint, maar dan was het nog een beetje meegevallen. Dat zat er even in. Jammer dat Boxley zijn tweede vrije worp miste, anders was het inderdaad vijftien verschil geweest op dat moment.'

De vrije worp die de aanvoerder wél maakte markeerde een 0-10 run van Leiden en dat was eigenlijk de enige fase, waarop met tevredenheid kon worden teruggekeken. Oldenburg, dat in het derde kwart al een paar fraaie staaltjes had laten zien, vond echter dat de fans meer verdienden dan een pruttelende nachtkaars en zette nog één keer aan om Zorg en Zekerheid Leiden naar huis te sturen met een 85-62 nederlaag, waarop eigenlijk niets viel af te dingen.

In zijn nabeschouwing keek Toon van Helfteren vooral vooruit naar het moment, waarop zijn ploeg weer helemaal fit zal zijn. Na zaterdag Landstede thuis en dinsdag Roanne uit krijgt Leiden een beetje rust, omdat dan anderhalve week later pas EiffelTowers wacht. Tussendoor moet nog wel gespeeld worden tegen Dunckers voor de beker, maar daarover maakt natuurlijk niemand zich zorgen.

TEKST: JAN VAN DER NAT

FOTO'S: RICHARD KOOLEN
FOTO'S: NORDWEST ZEITUNG (OLDENBURG)
FIBA EUROPE OVER OLDENBURG-ZZ LEIDEN
PERSCONFERENTIE (YOU TUBE)

SAMENVATTING DUITSE TV HEIMAT LIVE