Nieuwsbericht

Dinsdag naar Oldenburg

23 januari 2012

Met EWE Baskets Oldenburg treft Zorg en Zekerheid Leiden dinsdag wellicht de sterkste ploeg uit de groep van de EuroChallenge.

De Duitse ploeg won in de eerste ronde alle zes de wedstrijden en leed vorige week de eerste Europese nederlaag van het seizoen. In Roanne werd het 86-80 voor de Fransen.

De omschrijving 'Duitse ploeg' hierboven is sterk overdreven, want van de eerste acht spelers, die met 1457 van de 1600 Europese minuten tot nu toe weinig ruimte laten voor de rest, heeft er precies één de Duitse nationaliteit, waarbij het ook nog eens duidelijk is dat er door de aderen van de in Bonn geboren Dominik Bahiense de Mello niet uitsluitend Germaans bloed stroomt.

Drie overige Duitsers, een Zwitser én de Nederlandse international Robin Smeulders houden vooral de spelersbank warm. De dienst in de ploeg van coach Predrag Krunic wordt uitgemaakt door vijf Amerikanen, een Serviër en een Montenegrijn, zodat de bondscoach niet hoeft te gaan kijken als hij vers bloed voor Die Nationalmannschaft zoekt.

De vijf Amerikanen Robert Brown, Adam Chubb, Kenneth Hasbrouck, Ronald Burrell en Rickey Paulding zijn ook de topscorers in de EuroChallenge tot nu toe.

In de Bundesliga staat Oldenburg op dit moment op de zesde plaats. Afgelopen weekeinde kwam de ploeg niet in actie. De laatste wedstrijd voor de eigen competitie dateert van de week ervoor. Dat was een overigens dikke nederlaag (102-71) bij Bayern München.

EWE Baskets is voor Zorg en Zekerheid Leiden niet helemaal een onbekende tegenstander. In de voorbereiding op het seizoen werd er in Duitsland tegen deze ploeg geoefend. Die wedstrijd, gespeeld in de trainingszaal van Oldenburg, ging heel lang gelijk op en werd uiteindelijk door Leiden gewonnen met 71-62. Maar zo'n oefenduel zegt over het alegemeen niet veel.

In tegenstelling tot Zorg en Zekerheid Leiden zijn er bij EWE Baskets Oldenburg geen blessures, zodat coach Krunic over zijn complete ploeg kan beschikken.

Stand EuroChallenge

     W  G   V  P
Chorale Roanne    2  2   0  4
EWE Oldenburg     2  1  1  3
Zorg en Zekerheid     2  1  1  3
BK Ventspils     2  0  2  2