Nieuwsbericht

Op playoff-plek na winst in Zwolle

11 maart 2007

Soms doet de waarheid een beetje pijn. Bijvoorbeeld dit weekeinde voor sommige sportjournalisten en andere criticasters. Het AD werkte zich uit de naad om aan te tonen dat Huntelaar voor Ajax niet scoort als Sneijder speelt. En wat doet Huntelaar zondag? Juist, drie keer scoren met Sneijder in het veld...  Dichter bij huis dan. Zorg en Zekerheid ontbeert echte schutters, het driepuntspercentage is om te huilen. Vanaf de vrije-worplijn is het ook vaak niks en derde kwarten? Ze zouden ze moeten verbieden... Zondagmiddag in Zwolle. Zorg en Zekerheid schiet acht driepunters binnen, waarvan Donald Wilson (foto) zes. Van de 19 vrije worpen gaan er keurig 15 raak en het derde kwart wordt perfect gestart met een 10-0 run. Wie het kan uitleggen, mag zich melden.

De logica ontbrak derhalve volledig in de ZBC-hal van Zwolle, waar naast de dertig Leiduuhhh-fans nog geen tweehonderd toeschouwers op de tribunes zaten. Maar een kniesoor die daar nog over zeurt na de heerlijke 68-77 overwinning van ZZ Leiden, dat daardoor boven de streep is gekomen en dus voorlopig op een playoff-plaats staat.

De voortekenen waren natuurlijk goed. De overwinning van donderdag op Polynorm gaf de wetenschap, dat het gewoon kon. Zelfs zonder JS Nash. Maar kon het ook een tweede keer? Het duel in Zwolle was cruciaal: twee punten voor of twee punten achter op Landstede. Het was een wereld van verschil. Niet ongunstig was het plotselinge vertrek van Amerikaan Travis Parker uit Zwolle. Hij had gewoon ‘geen zin' meer. Dat scheelde dus een grote, sterke vent in het midden, goed voor gemiddeld zestien punten en negen rebounds. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een ploeg moed put uit een tegenslag. Zie ZZ Leiden en JS Nash...

De concentratie was er vanaf het eerste moment. Nee, niet alles ging goed. Bepaald niet. Maar ZZ Leiden nam wél de leiding. Na een driepunter van Sjors Besseling werd het zelfs 10-17 en was het duidelijk dat Leiden een serieuze kans had. Maar na tien minuten was het toch 16-19, ondermeer omdat er bij een inworp met 9.4 seconden op de klok niet geluisterd werd naar Ivo Boom en er onmiddellijk werd geschoten.

Heel opvallend was dat Zorg en Zekerheid de Zwolse ploeg kon afstoppen met een wel héél cleane verdediging. De eerste persoonlijke fout viel pas na 17 minuten en 28 seconden! Misschien wel een ‘wereldrecord'. Het zou een nette wedstrijd blijven, want op de eindstatistieken stonden slechts twaalf fouten voor Landstede en acht voor ZZ Leiden. Het had misschien toch wel iets steviger mogen zijn, want de minimale 34-35 had ruimer moeten en kunnen zijn.

De inhaalslag kwam onmiddellijk na de rust. Zes punten van Donald Wilson, twee van Nick Curtis en twee van Shelton Colwell leverden een 0-10 tussensprint  én een lekkere voorsprong op. Dat verschil werd gekoesterd tot het einde van de derde periode: 46-54.

En het verschil groeide, want ZZ Leiden had Landstede in de tang. De dreiging van buitenaf viel reuze mee en onder het bord scoorde de ploeg van Mark van Schuttershoef weliswaar regelmatig zijn puntjes, echt gevaarlijk werd het voor Leiden niet meer. Een prachtig moment was de fase, waarin er vijf Nederlandse spelers (Besseling, Kuijper, Engelhart, Burger en Ormskerk) in het veld stonden en het verschil alleen maar groter werd, tot dolle vreugde van de Amerikanen op de bank...

Vooral Johan Kuijper speelde toen een lekkere wedstrijd. Hij begreep dat hij niet af te stoppen was door de veel kleinere Zwolse spelers en deed gewoon wat hij als lange man moet doen: stevig naar de ring gaan en de bal erin leggen. Of gewoon dunken, zoals voor 51-64 na een prima assist van Edwin Engelhart. Heel even mocht worden gedacht aan een grote overwinning, misschien wel met een verschil dat het onderlinge resultaat goed zou maken.

Maar zó ver kwam het niet. Wat slordigheden boden Landstede de kans tegen te scoren en het verschil te beperken, waardoor de Zwolse ploeg ten opzichte van ZZ Leiden nog in het voordeel is. Dat kán belangrijk worden, maar dan zullen toch eerste die twee competitiepunten goed gemaakt moeten worden. En wedden dat Zorg en Zekerheid daaraan niet wil meewerken?