Nieuwsbericht

Zwaar bevochten zege U16

22 januari 2012

De thuiswedstrijd in het begin van het seizoen tegen Woodpeckers was - na verlenging - geëindigd met drie punten verschil in het voordeel van Woodpeckers. Zorg en Zekerheid Leiden U16 had dus iets goed te maken in de sporthal 'De Slinger' in Houten.

De ploeg ging dan ook vol overgave van start en stond, mede door de niet erg sterke start van Woodpeckers, binnen no-time met 0-7 voor. Dit wekte vertrouwen, te meer daar de punten gemaakt werden uit prima lay-ups en er een paar afstandschoten lekker binnen vielen. Zowel de meeste aanvallende als defensieve rebounds waren voor Leiden. Lange man Jessy van Dorp speelde daarbij in het eerste kwart een belangrijke rol. Na enkele minuten ging Woodpeckers wel meer tegenstand bieden, maar ZZ bleef het hele kwart de overhand houden met vooral in aanvallend opzicht goed spel. Na 10 minuten stond het dan ook 13-24. Een voor dit team ongekende luxe om al vroeg in de wedstrijd zo ver voor te staan. Meestal zijn het tweede en vierde kwart de beste delen van de wedstrijd.

Ook in het tweede kwart liep alles behoorlijk goed hoewel er iets minder resultaat kwam van de schoten. Verdedigend werd er daarentegen harder gewerkt, waardoor de tegenstanders regelmatig gedwongen werd vanuit moeilijke positie te passen met diverse onderscheppingen als gevolg. Langzaam liepen Leiden verder uit tot een verschil van 18 punten (17-35) enkele minuten voor de pauze. Toen schakelde Woodpeckers echter over op full-court-press, iets waar ZZ U16 altijd erg veel moeite mee heeft. Dat was ook goed te merken, want  de Leidse score liep flink terug en die van Woodpeckers ging omhoog. Daardoor kwam de stand halverwege op 36-44 uit.

Na de pauze - traditioneel het minst goede stuk van de wedstrijd - ging het eigenlijk best goed en liep het verschil in eerste instantie weer wat op in ZZ-voordeel. Ook nu werd door Woodpeckers de full-court-press weer ingezet waardoor Leiden echt veel moeite kregen om de bal in het spel te brengen en er regelmatig steels waren voor een aanval kon worden opgezet. Uiteindelijk hielden beide ploegen dit kwart elkaar aardig in evenwicht, waardoor er na driekwart wedstrijd 62-69 op het scorebord stond.

Het laatste kwart was zo verschrikkelijk spannend dat zelf de verslaggever helemaal in de wedstrijd op ging en vergat aantekeningen te maken. Punt voor punt liep de ploeg van Woodpeckers in en anderhalve minuut voor het einde stond de ploeg uit Houten zelfs met 80-77 voor. Deze achterstand werd in een super spannende minuut omgebogen naar een 80-81 voorsprong voor ZZ, mede door twee vrije worpen van Jeroen van Winkel. Met nog 25 seconden op de klok volgde nog een aanval van Woodpeckers met een mislukte pass, een tegenaanval van Leiden, die in het niets strandde en nog zes seconden balbezit voor Woodpeckers. Maar door bikkelhard te werken werd de thuisploeg van de mogelijkheid af gehouden om zelfs maar aan te leggen. De nipte éénpunts-overwinning werd daarna met veel gejuich van de tribune, maar nog veel meer van de spelers, gevierd.

Woodpeckers-ZZ Leiden U16: 80-81 (13-24, 23- 20, 26-25, 18-12)
Scores: Jeroen van Winkel 21, Lars Kimpel 17, Mitchell de Jong 12, Bo Tdlohreg en Xander Smits 8, Wesley Kikkert 7, Jessy van Dorp 4, Arend Raats en Stefano Skafidas 2.