Nieuwsbericht

Winst, maar zorgen worden groter

22 januari 2012

Het zal tegenwoordig wel niet helemaal politiek correct zijn, maar Toon van Helfteren kon niet om de metafoor van de Tien Kleine Negertjes heen na de redelijk eenvoudige overwinning op Lasaulec-Aris: 88-65.

De coach van Zorg en Zekerheid Leiden wordt geconfronteerd met een wel heel letterlijke invulling van de naam van de club. En de Zorgen zijn op dit moment groter dan de Zekerheden. Van Helfteren moest het al stellen zonder Gabe Kennedy - op de weg terug, maar nog niet helemaal speelklaar - en Patrick Hilliman - knieblessure opgelopen in Letland - en nu raakte Seamus Boxley ook nog geblesseerd.

De aanvoerder van Zorg en Zekerheid Leiden botste met zijn toch al kwetsbare linkerknie op een Friese knie. Hoe ernstig het is moet worden afgewacht, maar het is te hopen dat het heel erg meevalt. Zo niet dan lijkt het voor Leiden onbegonnen werk om dinsdag voor de EuroChallenge in het Duitse Oldenburg een behoorlijk resultaat neer te zetten, puur door te weinig fitte spelers.

Wil de ploeg mee blijven doen in de groep, dan is dat nodig. Een nederlaag is niet desastreus, maar moet dan wel binnen de perken (liefst ruim onder de tien punten) blijven. Hoe die wedstrijd tegen EWE Baskets moet worden aangepakt is een nieuwe Zorg voor Van Helfteren.

Gewoontegetrouw gaat hij zich daarover pas nu buigen. De volgende wedstrijd is altijd de belangrijkste en dat was dus ook het geval met het duel tegen Lasaulec Aris Leeuwarden. De schijnwerper mag dan na de heerlijke zege in Ventspils een beetje gericht zijn op de EuroChallenge, de competitie blijft het belangrijkst en dus moest de wedstrijd zaterdag gewonnen worden.

Dat gebeurde eigenlijk zonder al te veel moeite. De Friese ploeg kwam sterk uit de startblokken (2-7), maar daarna nam Leiden het heft in handen en stond dat niet meer af. Seamus Boxley nam het voortouw en niet zo'n beetje ook. Alles lukte bij de aanvoerder. Scores onder de ring, schoten vanaf zijn favoriete plekje, vrije worpen, een wat vreemde tip-in na een gemiste vrije worp door Arvin Slagter en een driepunter, waarmee hij zijn totaal in eerste kwart op liefst 17 punten bracht. Slechts ééntje minder dan de hele Friese ploeg samen. Na tien minuten leidde Zorg en Zekerheid Leiden met 27-18.

In het hele verdere verloop van de wedstrijd zou Aris nog maar één keertje onder de tien punten verschil komen en dat was in die fase niet eens de verdienste van de ploeg van Erik Braal. Het was Lance Jeter - stevig uitgefloten na een 'elleboogachtige' beweging richting gezicht van Thomas Jackson - die profiteerde van een slordige fase bij de thuisclub en voor 52-45 zorgde.

Dat was halverwege het derde kwart, maar Leiden herstelde ogenblikkelijk de orde via vijf rake vrije worpen (Shepherd, Kherrazi en Jackson) en twee prima scores van 'Mo' Kherrazi.

De jonge Amsterdammer speelde een uitstekende wedstrijd met veertien punten en acht rebounds. Bovendien 'pakte' hij zeven keer een fout, bijna een derde van de 22, die Aris in totaal maakte. Kherrazi grijpt de kansen, die hij nu krijgt bij afwezigheid van Kennedy en Hilliman, met beide handen aan. Hij deed dat dinsdag in Ventspils en dus ook nu tegen Aris.

Met 61-50 ging het laatste kwart in en eigenlijk hoefde Leiden zich geen zorgen te maken. Het gevaar bij Aris kwam uitsluitend van Lance Jeter (26 punten) en Tjoe de Paula (18). De rest was aanvallend geen partij voor Leiden, dat het verschil gemakkelijk boven de tien punten hield en tegen het einde nog verder wegliep via driepunters van Arvin Slagter en Terry Sas.

Als een wedstrijd gespeeld is worden vrijwel altijd de laatste seconden rustig uitgedribbeld uit respect voor de tegenstander. Dit keer kon Jevohn Shepherd het echter niet laten. Hij kreeg de bal op een verlaten stuk van het veld en beloonde het publiek met een snoeiharde dunk: 88-65.

Op de gebruikelijke persconferentie ontbrak Aris-coach Erik Braal. Een aanvarinkje in de rust met zijn collega Toon van Helfteren, die de 'arrogante houding' van Braal niet kon zetten, lag daaraan ten grondslag. En dus kwam de analyse alleen van de Leidse coach. Die ging nauwelijks over de wedstrijd zelf, maar over de blessures. Van Helfteren was tevreden over de winst en het feit dat andere spelers opstaan.

Dat zullen ze voorlopig moeten blijven doen. Dinsdag in Oldenburg zeker. Misschien krijg Kennedy later in de week het groene licht van de medische staf en kan hij zaterdag spelen tegen Landstede Zwolle. Vooralsnog leggen de Zekerheiden het af tegen de Zorgen...

TEKST: JAN VAN DER NAT
FOTO'S: RICHARD KOOLEN