Nieuwsbericht

Via Brussel naar Riga

16 januari 2012

VENTSPILS - Van het fraai besneeuwde landschap in Letland kreeg de ploeg van Zorg en Zekerheid Leiden tot nu toe weinig mee. De sensationele winst in Groningen van zaterdag was nog maar nauwelijks verwerkt of achter de Vijf Meihal stond alweer een bus klaar voor de eerste etappe van het Leidse gezelschap naar de Letse havenplaats. 

Omdat de rechtstreeks vlucht van Amsterdam naar Riga vol zat, moest gevlogen worden vanaf Brussel, een busrit van een uurtje of twee vanaf Leiden. Op de luchthaven van de hoofdstad van Letland werd het team opgewacht door bestuursleden en een delegatie van de businessclub, die een half uurtje eerder waren geland.

De vlucht van de ploeg was redelijk bijzonder. Baltic Air blijkt nog te beschikken over propellorvliegtuigen. De vlucht vanaf Brussel zat niet vol, zodat er wat meer ruimte was voor de spelers. Daarbij moest het gewicht wel een beetje eerlijk worden verdeeld over de linker- en de rechterkant van het toestel...

In Riga wachtte vervolgens nog een busrit van minimaal drie uur naar Ventspils, waar bleek dat het onderdak was voorzien in een hotel, dat bepaald niet aan de internationale normen voldoet. De FIBA-comissaris werd ingeschakeld, maar vermoedelijk kon hij weinig anders uitrichten dan een notitie maken...

Zorg en Zekerheid Leiden wacht opnieuw een zware wedstrijd, dinsdagavond in Ventspils. Nu is natuurlijk geen enkel duel in een toernooi als de EuroChallenge eenvoudig en al helemaal niet in de tweede ronde met in totaal toch zestien subtoppers van Europa.

Uiteraard is er vanaf de FIBA-site materiaal gedownload, zodat het team een beetje weet wat voor vlees het in de kuip heeft. Ventspils staat op dit moment tweede in de Letse eredivisie, maar die stand is sterk vertekend. De ploeg neemt - net als kampioen VEF Riga - ook deel aan de Baltic League, een extra competitie met de beste ploegen uit de hele regio. Voor die duels moeten reguliere wedstrijden in de eigen competitie wijken, zodat Ventspils en VEF zes wedstrijden minder hebben gespeeld dan de meeste andere teams. De ongeslagen status van Leidens tegenstander (8-0) zegt daarom meer dan de tweede plaats.

Coach Vetra Gundars heeft de beschikking over vijf Amerikanen, nadat recentelijk Mamadi Diane - een speler met Afrikaanse roots - zijn opwachting maakte. Belangrijkse scorer in Jahmar Young en spelverdeler Todd Abernathy is niet helemaal onbekend. Hij speelde een aantal jaren terug bij Magixx in Nijmegen.

Toon van Helfteren kan nog niet beschikken over Gabe Kennedy. In Groningen was er wel weer wat speeltijd voor Terry Sas, zodat er negen mannen klaar staan voor een mogelijk cruciale wedstrijd. Een overwinning in Ventspils zou voor Zorg en Zekerheid een zeer goede zaak zijn. Of die kans er zal zijn, moet uiteraard worden afgewacht. Feit is wel, dat de ploeg in de Europese uitwedstrijden (Gottingen, Tbilisi en Istanboel) goed speelde en die lijn uiteraard graag wil doortrekken.

De thuisgebleven fans kunnen de wedstrijd volgen via www.fibaeurope.com > eurochallenge en wellicht zijn er via www.lshunter.tv wat beelden op te duiken.