Nieuwsbericht

GasTerra geklopt in Groningen

14 januari 2012

Het werd een thriller van de eerste orde. Een pot basketball, zoals een echte Zorg en Zekerheid Leiden tegen GasTerra Flames hoort te zijn. Een score van Jevohn Shepherd vlak voor tijd zorgde voor feest in de bussen terug naar Leiden: 62-64.

SAMENVATTING STUDIO SPORT (20 MIN)

Wie die uitslag in de rust zou hebben durven voorspellen, zou zijn nagewezen of minimaal hebben moeten blazen voor een alcoholtest. GasTerra beheerste namelijk het duel in de eerste twintig minuten volledig. Daarbij werd het flink op het paard geholpen door Leiden, dat in die eerste twee kwarten uitermate zwak speelde.

De ploeg was onherkenbaar in vergelijking met bijvoorbeeld het midweekse duel voor de EuroChallenge tegen Chorale Roanne. Verdedigend stonden de deuren naar Gronings succes wagenwijd open en vooral David Bell profiteerde daarvan gretig door zeventien punten te maken.

Het eerste kwart leverde een tussenstand op van 24-9 en dat is natuurlijk een klap, die je maar moeilijk te boven komt. Maar al snel kwam er wat hulp uit een onverwachte hoek, althans volgens GasTerra-coach Hakim Salem. Hij vond dat de scheidsrechters wel erg veel affloten van Groningen. Dertien persoonlijke fouten, waaronder twee technische is natuurlijk een behoorlijk aantal. Maar het zal Salem vooral dwars hebben gezeten dat Zorg en Zekerheid bijna optimaal profiteerde van de vrije worpen, die het gevolg waren.

De mannen van Toon van Helfteren - met ook Terry Sas weer in actie -  gooiden er elf op dertien raak. Maar verder viel er nauwelijks iets, waardoor het kwart een stand kreeg van 16-16 en het gat bij de rust dus nog altijd vijftien punten was.

Tegen zijn gewoonte in, zo zei hij later, was Van Helfteren in de kleedkamer rustig op een bank gaat zitten en had de tijd genomen alvorens de ploeg toe te spreken. Hij hoefde natuurlijk niet te zeggen wat er fout ging. 'Er zat weinig beleving in', zei hij. 'De spelers sjokten wat over het veld.' Van Helfteren appelleerde vervolgens aan de trots van zijn spelers. Riep nog eens in herinnering hoe het vorig seizoen was gelopen met het thuisvoordeel en hoe belangrijk dat uiteindelijk bleek te zijn.

Het werkte als olie in een haperende machine. Alex Wesby tilde het verschil eerst nog even naar zeventien punten, maar daarna was het woord aan Zorg en Zekerheid Leiden. Eerst aan Patrick Hilliman en Seamus Boxley, toen aan Jevohn Shepherd en vervolgens weer aan Boxley, die er een persoonlijke galavoorstelling van maakte met een knappe double-double (uiteindelijk 23 punten en 13 rebounds).

De scorende rol van 'Shep' was opvallend. De eerste helft sloot hij af met nul punten, maar zorgde in de tweede helft van het derde kwart hoogstpersoonlijk voor de aansluiting en bij 42-44 voor de eerste Leidse voorsprong sinds 0-2. Slechts onderbroken door een vrije worp van Thomas Jackson maakte hij de laatste tien punten in dat kwart, dat zou eindigen op 46-46.

Iedereen in Martiniplaza ging er eens goed voor zitten, want deze GasTerra-Zorg en Zekerheid leek weer eens een voor deze 'klassieker' zo kenmerkende slotfase tegemoet te gaan. Toch leek dat even anders uit te pakken. GasTerra was dizzy geslagen in het derde kwart (6-21!) en krabbelde maar moeizaam op.

Zorg en Zekerheid Leiden greep zijn kans en sprong via zeven punten van Seamus Boxley en een driepunter van Arvin Slagter naar een maximale voorsprong van acht punten: 52-60. Maar driepunters schieten kunnen ze in Groningen ook. David Bell en Jason Dourisseau bewezen dat en toen Dourisseau vervolgens de bal nog eens binnen tipte, was het 'gewoon' 62-62.

Het werd dus billenknijpen, straaltjes zweet over de rug en bibberende handen. Dourisseau gooide zijn bonus mis en Bell verprutste een mogelijke score door zelf te schieten en niet te kiezen voor Dourisseau. Leiden kreeg dus nog een kans, maar wist dat er in elk geval nog een aanval van de thuisploeg zou volgen, omdat er nog 39 seconden op de klok stonden, toen Boxley de rebound pakte na het schot van Bell.

De aanvoerder zelf - in grootste vorm - nam de verantwoordelijkheid. Zijn schot ging echter dit keer mis. Maar de rebound was voor Shepherd, die vervolgens de 62-64 op het scorebord zette.

Maar er was nog tijd. Dourisseau had kennelijk geen trek in extra speeltijd, werd ook ver van de basket afgehouden en miste vervolgens zijn driepunter.

Oké, dik twee uur in de bus naar Leiden, kort slapen, dan in de bus naar Brussel en in het vliegtuig naar Riga. Het valt niet mee. Behalve als je net hebt gewonnen in Groningen...


TEKST: JAN VAN DER NAT

RADIO-INTERVIEWS NOS (LEON KERSTEN)