Nieuwsbericht

Nu het echte werk!

9 januari 2012

Na twee rondjes warmdraaien tegen Habitop Orca's en Challenge Sports Rotterdam staat het echte werk voor de deur. Dinsdag komt het Franse Roanne op bezoek.

KLIK HIER VOOR KAARTEN 

Het is de eerste tegenstander in de tweede ronde van de EuroChallenge, een fase waarin Zorg en Zekerheid Leiden eigenlijk niet werd verwacht. Maar als je twee keer van een Duitse tegenstander wint, dicht bij winst bent in Istanboel en Tbilisi en in eigen hal overtuigend wint van de kampioen van Georgië, dan verdien je het dubbel en dwars.

Dus volgen er nog een keer zes mooie wedstrijden in Europees verband. Dat maakt het seizoen natuurlijk loodzwaar, maar ook heel interessant. Het speelschema ziet er voor Leiden niet echt lekker uit met na deze thuiswedstrijd drie uitduels en pas eind februari de resterende thuispotjes. Dat was echter in de eerste ronde ook zo en toen pakte het allemaal mooi uit.

Chorale Roanne, de huidige nummer zeven in de Franse Pro A, is meteen een zware tegenstander. De ploeg lijkt met het Duitse EWE Baskets Oldenburg favoriet in de groep om de kwartfinales te halen en won in de eerste ronde vijf van de zes wedstrijden, waarvan twee op vreemd terrein.

Als er in ons land wordt geklaagd over de geringe speeltijd van 'autochtonen', dan zou dat in Frankrijk en zeker bij Roanne ook op zijn plaats zijn. Het team draait op drie Amerikanen (Page, Holland en Barrett), plus de Nigeriaanse reus Nsonwu en de Ivoriaanse spelverdeler Diabate. De laatste is geen vaste starter, maar speelt wel ruimschoots meer dan Phillippe Braud, die meestal deel uitmaakt van de eerste vijf.

De hoogste afdeling van het Franse profbasketball is een sterke competitie. Dat mag je ondermeer afleiden uit het feit dat Roanne dit seizoen nog geen enkele uitwedstrijd heeft gewonnen, maar Europees lukte dat dus wel en dat zegt wel iets.

De ploeg kwam een dag eerder naar Nederland, omdat men direct wilde doorreizen vanuit Nancy, waar zaterdag met 94-83 (Page 21 punten) werd verloren. Er werd zondag getraind in De Vliethorst, zondag werd er 'gespioneerd' bij Zorg en Zekerheid-Rotterdam en maandag werd de spieren gestaald in Vlietlijn.

De voorbereiding lijkt dus optimaal. Het woord is aan de ploeg van Toon van Helfteren om de uitvoering te verstoren...

FIBA Europe interviewde deze week Seamus Boxley en Arvin Slagter. KLIK HIER voor de reportage