Nieuwsbericht

Ploeg loopt warm op Urk

7 januari 2012

URK - Bekerwedstrijden, zoals die van vrijdagavond in Urk tussen Habitop Orca's en Zorg en Zekerheid Leiden (53-95), zijn voor aan aantal partijen leuk.

Natuurlijk voor een club als Orca's, spelend in de eerste divisie, dat 500 liefhebbers mocht verwelkomen en dus de eigen kas en die van de kantine-uitbater wat zag gespekt. Voor de ploeg van Orca's, omdat er gespeeld kon worden tegen een Nederlandse topploeg, hoewel een aantal spelers eredivisie-ervaring had. Voor de toeschouwers van Urk, die al sinds 1992 verstoken zijn van eredivisiebasketball. En ook voor onze eigen Martin Hooymans, die als gastspeaker nu ook eens zijn befaamde rode jasje buitenshuis mocht aantrekken en voor zijn inspanningen werd beloond met een heerlijke gerookte zalm. Je bent tenslotte op Urk of niet...

Sportief gezien was het voor Zorg en Zekerheid Leiden een oefenwedstrijd. Niets meer en niets minder. En dus wilde Toon van Helfteren graag bepaalde dingen zien, waaraan hij later in het seizoen iets heeft. Die zag hij te weinig in de eerste helft en kon ook moeilijk tevreden zijn over de negen keer balverlies in die eerste twintig minuten.

Na de rust (26-43) liep het allemaal wat beter, ook al omdat de tegenstander het steeds moeilijker kreeg. Toen kwamen de lange passes, de dunks en de leukere acties, die tenslotte zorgden voor een 53-95 eindstand.

Die logische overwinning kwam tot stand met een minimum aan inspanning, die soms ook wat laksheid opleverde. Een tegenstander als Orca's mag natuurlijk geen 17 aanvallende rebounds pakken. Dan sta je gewoon niet goed te verdedigen.

Maar het leverde natuurlijk geen pijn op. Toon van Helfteren kon lekker doorwisselen. Op Worthy de Jong - terug bij de club waar hij vier jaar geleden nog speelde - na kwam niemand aan dertig minuten en dat ondanks een krappe ploeg van maar acht man. Kennedy en Sas konden niet in actie komen.

Die relatieve rust was natuurlijk belangrijk, want zondagavond staat Rotterdam in de Vijf Meihal en dinsdag het Franse Chorale Roanne. In het kader daarvan was de eerste wedstrijd in het bekertoernooi een warmlopertje.