Nieuwsbericht

U20: belangrijke zege in Utrecht

20 december 2011

UTRECHT - Zorg en Zekerheid Leiden U20 heeft een aanval van het Utrechtse UBall op de topposities voorlopig afgeslagen. In sporthal Galgenwaard won het team van Richard den Os met 81-95 en bleef daarmee vooralsnog op de vierde plaats in de eredivisie staan. Omdat UBall drie wedstrijden minder heeft gespeeld, is de dreiging nog niet helemaal voorbij.

In de eerste helft - en met name in het eerste kwart - bleek ZZ Leiden niet in staat om de dribbelpenetratie van de thuisclub voldoende af te stoppen. UBall kreeg daardoor te veel open schoten en mede door balverlies aan Leidse zijde kwam er dan ook een Utrechtse voorsprong op het scorebord. Die werd vlak voor het einde van de eerste periode weggewerkt, zodat de korte pauze daar was bij 18-19.

Bij de rust was de rollen echter omgedraaid, omdat Leiden niet goed overweg kon met de zone- en zonepressverdediging van UBall. Het was aanvallend te slap bij Leiden en de 39-34 ruststand was dan ook een logisch gevolg.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam agressiever uit de kleedkamer en bleek nu wél in staat om UBall af te stoppen. Aan de andere kant schoot de in de eerste helft vrijwel onzichtbare Sander Vos met scherp. Hij maakte in het derde kwart negen punten en ZZ Leiden nam een flinke voorsprong: 42-52 en aan het einde van de periode 57-64.

Leiden ging in het vierde kwart goed door en liep weg naar 62-76. Athans zo leek het, want het gat was kleiner. De jury had een driepunter aan de verkeerde kant geschreven en na correcftie was het 65-73. Na een discussie kreeg Leiden er één punt bij en kon de wedstrijd worden voortgezet bij 65-74. De Leidse ploeg bleef goed spelen en gooide bij 74-92 de wedstrijd in het slot. Slordige laatste minuten gaven UBall de kans iets terug te komen, maar de mooie en belangrijke zege was een feit: 81-95.

Scores ZZ Leiden: Koen Grimbergen 22, Tomas Breel 18, Bryan Westerhout 16, Sander Vos 12, Jaron Dijkhuizen 11, Ajene Wansing 7, Baran Han 4, Tom Driessen 4, Juwan Simson 1 en Wouter Hoogeveen 0.