Nieuwsbericht

U16: winst na lange reis

19 december 2011

GRONINGEN - Je bent er bijna een hele dag mee zoet, maar als je wint ligt Groningen helemaal niet zo ver weg van Leiden. Zorg en Zekerheid U16 deed dat zondag. Bij RTC Noord werd gewonnen met 50-74 en de ploeg van Richard den Os kan daardoor in het nieuwe jaar omhoog kijken naar een plek in de middenmoot.

Na de altijd weer lange reis naar Groningen begon de wedstrijd wat stroef. De aanvallen werden wel goed opgezet, maar in het begin niet afgemaakt. Defensief stond Leiden wel goed, waardoor Groningen door de 24-secondenklok gedwongen werd te schieten vanuit moeilijke posities. Bij het rebounden onder de Leidse basket had Groningen vaker de bal dan Leiden, maar door slecht afmaken van de Groningse kant had dit geen consequenties. Langzaamaan kon er afstand van de tegenstander worden genomen. Halverwege het eerste kwart was bij Leiden echter zo maar ineens de concentratie helemaal weg, waardoor het hele spelbeeld nogal chaotisch werd en Groningen tot op twee punten terug kon komen. Uiteindelijk was de stand na 10 minuten 12-16.
 
Het tweede kwart werd er vooral goed verdedigd door ZZ Leiden. Op de goede verdedigende acties volgden verschillende keren mooie fast-breaks, die ook fraai werden afgerond. Groningen had ook dit kwart weer veel offensieve rebounds, maar kwam ook nu maar mondjesmaat tot scoren. Stand halverwege de wedstrijd: 20-39.

Na de pauze werd er goed gestart door Leiden. Wederom kwamen er verschillende lay-ups voort uit fast-breaks en was er ook nu een attente defense, waardoor er regelmatig passes van de Groningers onderschept konden worden. De 'man of the match' Wesley Kikkert was vooral het derde kwart op dreef en scoorde veel. Na het derde kwart was het 40-60.

Het laatste kwart was in eerste instantie een goede voortzetting van de eerste drie kwarten. Halverwege begon Groningen echter aan een run van acht punten, die werd ingeleid door slordige momenten van Leidse kant. Groningen kon daardoor een paar keer makkelijk de bal onderscheppen. Daarnaast werd het spel vooral van Groningse kant steeds fysieker, waarbij gebruik van handen niet werd geschuwd om de tegenstander af te stoppen. Hierop werd door het scheidsrechtersduo lang niet altijd adequaat gereageerd. Dit mocht echter niet meer baten voor de Groningers, die weliswaar het vierde kwart wonnen, maar in totaal niet meer in de buurt kwamen van Zorg en Zeleerheid L:eiden: 50-74.

Scores ZZ Leiden: Wesley Kikkert 19, Arend Raats 13, Thomas van Woudenberg 12, Bo Tdlohreg en Roel Hoppenbrouwers 7, Justin Zee 6, Jessie van Dorp 4, Lars Kimpel 2, Mitchel de Jong en Jeroen van Winkel 1.