Nieuwsbericht

Eerste Europese afspraak: 11 januari

14 december 2011

Blokkeert u alvast maar in uw agenda voor 2012 de avonden van 11 januari, 22 en 28 februari. Dan moet u namelijk naar de Vijf Meihal voor de thuiswedstrijden van Zorg en Zekerheid Leiden in de tweede ronde van de EuroChallenge. Woensdag 11 januari om 20.00 uur begint de reeks op weg naar de kwartfinales met de thuiswedstrijd tegen Chorale de Roanne Basket uit Frankrijk.

Blokkeert u alvast maar in uw agenda voor 2012 de avonden van 11 januari, 22 en 28 februari. Dan moet u namelijk naar de Vijf Meihal voor de thuiswedstrijden van Zorg en Zekerheid Leiden in de tweede ronde van de EuroChallenge.

Woensdag 11 januari om 20.00 uur begint de reeks op weg naar de kwartfinales met de thuiswedstrijd tegen Chorale de Roanne Basket uit Frankrijk.

Vervolgens speelt Zorg en Zekerheid Leiden zijn drie uitwedstrijden, een merkwaardig schema, dat overigens ook in de eerste ronde zo uitpakte. BK Ventspils uit Letland is de eerste tegenstander 'on the road' (dinsdag 17 januari), gevolgd door EWE Baskets Oldenburg (dinsdag 24 januari), een tegenstander die we kennen uit de oefenwedstrijden. Derde uitwedstrijd is dan in Roanne op disndag 31 januari.

Daarna is er een pauze van drie weken, waarna Leiden de resterende twee thuiswedstrijden speelt, eerst tegen BK Ventspils (woensdag 22 februari) en tot slot tegen EWE Baskets Oldenburg (dinsdag 28 februari).

Met het bereiken van de tweede ronde stapte Zorg en Zekerheid Leiden in het spoor van Amsterdam en Den Bosch, die dat in de seioenen 2008-09 en 2009-10 deden. 

Een korte blik op de drie tegenstanders.

CHORALE DE ROANNE
Speelde de afgelopen drie seizoenen in de EuroCup en dit seizoen - als nummer vijf van Frankrijk - voor het eerst in de EuroChallenge. Roanne - de stad ligt iets ten noorden van Lyon - staat op dit moment negende in de ProA met een record van 5-5.
Belangrijkste spelers zijn de Amerikanen John Holland (18.8 in de EC en 15.8 in de competitie) en Andre Barrett, evenals Holland een prima driepuntsschutter met in de EuroChallenge 45 procent. In het midden staat een 'beest' van een Nigeriaan van 2.08 en 120 kilo: Uche Nsonwu-Amadi.

EWE BASKETS OLDENBURG
In de aanloop naar het seizoen speelde Zorg en Zekerheid een oefenwedstrijd in Oldenburg en was vrijwel gelijkwaardig aan de Duitse ploeg. Zoals vrijwel alle teams uit de Bundesliga fungeren Duitse spelers vooral als bankvulling en dat geldt ook een beetje voor de Nederlandse international Robin Smeulders, die in de Bundesliga maar zeven van de elf wedstrijden speeltijd kreeg en in de EuroChallenge zelfs vijf van de zes keer niet uit het trainingspak kwam.
De Duitse sterren van Oldenburg (nu negende met 5-6) luisteren dus naar namen als Bobby Brown, Ronald Burrell, Rickey Paulding, Adam Chubb en Kenny Hasbrouck. De mannen die vooral van de bank komen zijn een Nederlander (Smeulders), een Bosniër (Majstorovic), een Bosnische Montenegrijn (Sehovic) en Dominik Bahiense de Melo, een Duitser met een Portugese of Braziliaanse achtergrond. Maar goed, ze spelen in Duitsland, lekker dichtbij!

BK VENTSPILS
Op het roster van BK Ventspils (vorig seizoen tweede in Letland na finaleverlies tegen VEF Riga) komen we een bekende naam tegen: Todd Abernethy, in het seizoen 2007-2008 spelverdeler van Magixx Nijmegen. Sinds vorige maand speelt hij bij Ventspils. Verdere huurlingen zijn drie Amerikanen en de ervaren Montenegrijn Bojan Bakic, die de overstap maakte van kampioen VEF Riga naar Ventspils.
Van de Amerikanen is niet veel bekend, al zullen sommigen zich de naam van Jahmar Young herinneren, die vorig jaar aan het slot van het seizoen bij Spirou Charleroi opdook. Sam Willard en Steven Gray zijn rookies en bij Ventspils aan hun eerste profseizoen bezig. De rest van de ploeg is 'born and raised' in Letland. Ventspils staat momenteel met 100 procent (6-0) bovenaan in de Letse competitie. Daar wordt op percentage gerangschikt, omdat het speelschema nog vreemden in elkaar zit dan in Nederland. Tegenover de zes wedstrijden van Ventspils staan er bijvoorbeeld dertien van Valmeira...