Nieuwsbericht

Nieuwe overwinning in Weert

11 december 2011

WEERT - Om een of andere reden heerst in Leidse kringen het idee dat een wedstrijd tegen Weert altijd extra lastig is. De geschiedenis in cijfers bewijst echter anders.

Zaterdag kwam er andermaal een overwinning bij in Noord-Limburg (64-76), waar inmiddels zeven van de elf wedstrijden in een overwinning eindigden voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Het was natuurlijk niet onlogisch dat er tevoren met enige reserve naar het duel werd gekeken. Jevohn Shepherd had, na zijn optreden van woensdag tegen Göttingen, een terugslag gekregen en was door zijn nog niet helemaal genezen hamstring niet inzetbaar. Dat gold ook voor Gabe Kennedy (enkel) en dan mis je als coach toch veertig procent van je normale startende line-up.

Maar iedere coach weet ook dat je niet moet gaan zitten sippen over spelers, die er NIET zijn, maar moeten kijken wat je kunt doen met de spelers, die er WEL zijn. Die spelers snappen dat zelf natuurlijk ook, weten dat er iets extra's van ze wordt gevraagd.

Die belofte losten ze in. Onder aanvoering van opnieuw de Grote Roerganger Seamus Boxley, kwam de 64-76 overwinning tot stand via een goede teamprestatie. Waar Boxley als voornaamste afmaker fungeerde (18 punten), nam Thomas Jackson de leidsels in handen en kon die met een gerust hart af en toe overdragen aan Sean Cunningham.

Het was vooral in de tweede helft dat Zorg en Zekerheid Leiden bepaalde wat er gebeurde in de Weerter sporthal Boshoven. De eerste helft had vooral in het teken gestaan van het wegwerken van de achterstand, die werd opgelopen in de beginfase, toen het voor geen meter liep aan Leidse kant.

In de eerste zes minuten ging er eigenlijk niets goed bij de ploeg van Toon van Helfteren en bij 15-4 werden dan ook de koppen maar eens bij elkaar gestoken. Vanaf dat moment ging het beter en kort voor het einde van de eerste periode was de aansluiting een feit: 15-14.

Stepco BSW wenste echter nog niet te capituleren en pakte in het tweede kwart toch telkens weer een kleine voorsprong. Dat kwam mede omdat er toen verdedigend aan Weerter zijde veel mocht van de arbitrage. Het laatste woord was echter aan Leiden, dat via een driepunter van Arvin Slagter ging rusten met 35-37.

Toon van Helfteren had een paar dagen eerder in Rotterdam gezien, dat het zelfvertrouwen bij de Limburgse ploeg heel laag is. Als het een beetje tegenzit gaan de koppies omlaag. Door sterk te verdedigen (topscorer Anderson werd bijvoorbeeld op negen punten gehouden) zorgde Leiden voor die situatie bij de tegenstander.

Een mooie driepunter van Terry Sas was halverwege het derde kwart een dolksteek door het Limburgse hart. Van Helfteren wilde graag doordrukken en spoorde zijn mannen in een time-out aan de wedstrijd binnen te halen. Dat lukte. Van 40-47 werd het in de laatste minuten 45-58. Dat verschil, in combinatie met foutenlast bij BSW (Harmann, Padberg, Coleman) was voldoende om de wedstrijd als gedaan te noteren.

Het vierde kwart was eigenlijk niet veel meer dan een formaliteit. Maar gelukkig voor de toeschouwers zijn er dan altijd nog wel wat hoogtepuntjes om de avond op te vrolijken. Mohamed Kherrazi, die een goede wedstrijd speelde, kreeg technische fout gaf, omdat hij na een lekkere actie met dito dunk in zijn enthousiasme het bord even aanraakte. Een fout van Arvin Slagter werd doorgevoerd als de vijfde van Patrick Hilliman en in de laatste minuut kreeg Van Helfteren ook nog een technische fout, omdat hij de wens van iedereen in de zaal vertolkte en aangaf dat 'we naar huis toe wilden'...

Dat mocht dertig seconden later, toen de wedstrijd al volledig was doodgebloed. Zorg en Zekerheid Leiden had de klus geklaard en Stepco BSW gaat heel somber richting kerstreces met de wetenschap dat er een heel moeilijk eerste halfjaar van 2012 voor de deur staat.

DOOR JAN VAN DER NAT 

FOTO'S RICHARD KOOLEN 

INTERVIEW TOON VAN HELFTEREN DOOR RONALD VAN DAM