Nieuwsbericht

Galavoorstelling Seamus Boxley

7 december 2011

LEIDEN - Met een galavoorstelling van Seamus Boxley heeft Zorg en Zekerheid Leiden de eerste stap gezet op weg naar de tweede ronde van de EuroChallenge. In de Vijf Meihal werd Göttingen verslagen met 80-71.

Door de dikverdiende overwinning staat de Leidse ploeg op de drempel van de tweede ronde (laatste zestien) in deze Europa Cup 3. Die drempel kan worden overschreden, wanneer komende dinsdag in de Vijf Meihal ook Armia uit Georgië wordt verslagen en dat gebeurt met tenminste vier punten verschil.

Het bereiken van de laatste zestien in een Europees toernooi is voor Nederlandse begrippen een prima prestatie. Het basketball in ons land - zowel qua clubs als qua nationaal team - blijft nu eenmaal ver achter bij tal van Europese landen. Maar het zou zó maar kunnen dat Zorg en Zekerheid Leiden in januari en februari volgend jaar andermaal een serie van zes wedstrijden speelt tegen aansprekende opponenten.

Wie dat eventueel zijn is nog niet helemaal duidelijk, maar het trio Oldenburg (Duitsland), Roanne (Frankrijk) en Novgorod (Rusland) is meer dan een wilde gok. Natuurlijk is Leiden er nog niet, maar gezien de resultaten in de Europese wedstrijden tot nu toe en het feit dat er in Tbilisi slechts met een verschil van drie punten werd verloren, is 'overwinteren' voor Toon van Helfteren en zijn mannen absoluut haalbaar.

Zeker als er tegen de Georgiërs gespeeld wordt zoals woensdag tegen het Duitse BG Göttingen. Helaas waren slechts zo'n duizend toeschouwers daar getuige van. De wegblijvers hadden ongelijk, zeker als ze de dramatische ontwikkelingen in het Champions League-voetbal verkozen boven een ritje naar de Vijf Meihal.

Zorg en Zekerheid Leiden tegen BG Göttingen was namelijk een best te verteren pot basketball met een winnende thuisploeg - altijd leuk natuurlijk -, fraaie acties, een hoofdrol voor aanvoerder Seamus Boxley en een prima 'support-act' van Thomas Jackson en Patrick Hilliman.

Seamus Boxley speelde de laatste tijd een beetje bleekjes, maar greep deze voorlaatste poulewedstrijd aan om te laten zien, dat hij terecht de populairste speler is in Leiden en van grote waarde is voor het team. Hij speelde de volledige wedstrijd tot twintig seconden voor tijd, toen coach Toon van Helfteren hem terecht een applauswissel gunde.

Thomas Jackson scoort de laatste tijd erg gemakkelijk en deed dat ook nu. Zeventien punten kwamen er achter zijn naam, waaronder twee keer een cruciale driepunter, toen de wedstrijd even uit de handen van Leiden leek te glippen. Als je ergens kritiek op zou kunnen hebben dan was het dat de ploeg slordig omging met een flinke voorsprong en verzuimde om de Duitsers in een vroegtijdig stadium 'zu Tode betrübt' te maken.

Göttingen werd de kans geboden om binnen de marge van tien punten te blijven. Zo mocht Matt Bauscher (ex-Groningen) twee driepunters maken en knalde Philip Noch zelfs vijf keer raak van buiten de cirkel. Vooral voor de laatste was het zijn moment of fame, want met 26 procent in de Bundesliga is hij een van de minste schutters van zijn ploeg...

Ook Patrick Hilliman speelde een lekkere wedstrijd en had tot genoegen van het publiek ondermeer een geweldig blok op Bauscher, terwijl hij extra veel moest opknappen, omdat zijn maatje Gabe Kennedy door een enkelblessure niet inzetbaar was. Dat was Jevohn Shepherd wel. De Canadees leek nog wat langer te moeten toekijken, maar wilde zijn team zó graag helpen... Medisch kon het en bij de trainingen ging het goed. Dinsdag kan hij wellicht weer helemaal voluit gaan en dan zal ook Kennedy er wel weer bij zijn, zodat Leiden op volle oorlogssterkte de strijd met legerploeg Armia kan aangaan.

Leiden mag volgende week rekenen op meer tegenstand dan van de hekkensluiter uit de Duitse Bundesliga, die - en daar moet je eerlijk in zijn - over een zeer matige ploeg beschikt en vooral qua teamspel ernstig tekort komt. Maar binnen dat soort ploegen kunnen individuele spelers soms verrassende dingen doen. Zo'n Philip Noch bijvoorbeeld. Maar ook een man als Raymond Sykes was er eentje om op te letten. De Amerikaan met de lange rasta's is niet de slimste basketballer, die in Europa rondloopt gezien zijn drie-seconden- en loopovertredingen, maar het is wel een atleet, die soms lastig te stoppen is.

De andere mannen, die het zouden moeten doen voor coach Michael Meeks, (Paris Horne, Kyle Bailey en Roberto Mafra) waren eigenlijk nauwelijks zichtbaar. De lichaamstaal van deze spelers vertelde meer dan voldoende. Ook voor Matt Bauscher, die zich toch moet afvragen waar hij in godsnaam in terecht is gekomen.

Zorg en Zekerheid Leiden had daar natuurlijk geen boodschap aan en pareerde bijvoorbeeld met een driepunter van Jackson een opleving van Horne. En toen het in de laatste anderhalve minuut nog heel even dreigend werd (73-67), was daar weer Jackson met een bom voor de definitieve beslissing.

En als dan toch het woordje 'bom' valt, dan zou dat ook volgende week van toepassing moeten zijn. Maar dan met 'vol' er achter met betrekking tot de Vijf Meihal. Want zo veel lege stoeltjes als woensdag kan natuurlijk niet. De ploeg verdient - niets ten nadele van de fans die er wél waren - meer steun op weg naar een prestatie van formaat.

JAN VAN DER NAT

FOTO'S RICHARD KOOLEN     VIDEO BAS SCHOLLAARDT     SAMENVATTING TV WEST