Nieuwsbericht

Overwinteren nog haalbaar

6 december 2011

Toen Zorg en Zekerheid Leiden in het seizoen 2010-11 in de voorronde van de EuroChallenge werd uitgeschakeld, sprak coach Toon van Helfteren de wens uit een jaar later in de poulefase te mogen spelen om daar te proberen 'een wedstrijd te winnen'. Weer een jaar later zou dan eens geprobeerd kunnen worden om de eerste ronde te overleven. Stap voor stap dus.

Anno nu staan Van Helfteren en zijn mannen al in het voorportaal van die tweede ronde. Met nog twee thuiswedstrijden voor de boeg heeft Zorg en Zekerheid Leiden het zelf in de hand. Twee overwinningen op het Duitse BG Göttingen en Armia uit Georgië (de laatste dan met minimaal vier punten verschil) zouden de ploeg doen overwinteren in de EuroChallenge.

De situatie is mede het gevolg van de overwinning, die Besiktas dinsdag boekte in Tbilisi op Armia. Het werd, na een bloedstollende slotfase, 75-77. Ware dat andersom geweest, dan waren de Turken en Georgiërs nu al geplaatst voor de tweede poulefase.

Dan nog zouden de twee laatste duels voor Zorg en Zekerheid Leiden belangrijk zijn geweest, want eventueel eindigen met drie overwinningen naast twee wedstrijden, waarin een grote kans op winst was, is goed voor het internationale aanzien van de club en van het Nederlandse basketball.

Een goede prestatie is belangrijk voor de indeling in de toekomst en één ding staat vast: Zorg en Zekerheid Leiden en zijn fans hebben de smaak van de Europa Cup te pakken, ook al trekt het soms een zware wissel op de ploeg.

Voor de wedstrijd van woensdagavond tegen Göttingen zijn er in de selectie een paar vraagtekens. Jevohn Shepherd wil zelf graag aan de bak, maar de technische en medische staf zijn voorzichtig en nemen geen onverantwoorde risico's, waardoor de Canadees langer zou moeten revalideren van zijn hamstringblessure.

De enkelblessure van Gabe Kennedy, opgelopen in de wedstrijd van zaterdag tegen EiffelTowers, valt mee. Bij de middagtraining van maandag bleef verder ook Patrick Hilliman aan de kant (rugklachten) en hield Worthy de Jong het na een dik uur voor gezien. Normaal gesproken zijn zij woensdag gewoon inzetbaar.

Leiden ontvangt bij deze voorlaatste Europese wedstrijd in 2011 (er zijn nog kaarten te koop via www.eredivisiebasketballleiden.nl, maar wacht niet te lang...) een bijzondere man. Bij de Duitse ploeg namelijk maakt Matt Bauscher zijn opwachting. De Amerikaan speelde een jaar in Leeuwarden en de afgelopen twee jaar in Groningen en keert dus terug op de vloer, waaraan hij niet zulke heel goede herinneringen heeft...

Terwijl afgelopen weekeinde Besiktas (76-69 tegen Olin Edirne) en Armia (81-49 tegen Rustavi) hun wedstrijden wonnen, verloor Göttingen met 79-65 bij Bayreuth, de ploeg van 'onze' Danny Gibson en ex-Groningencoach Marco van den Berg.