Nieuwsbericht

Terecht verlies tegen EiffelTowers

4 december 2011

LEIDEN - Basketball is een sport, waarin het vaak gaat om details. Soms is er zelfs één moment aan te wijzen, waar de verklaring voor een nederlaag, zoals die van zaterdag tegen EiffelTowers (68-76), kan worden opgetekend.

Dat moment vond plaats vlak na het begin van het vierde kwart. Met een weergaloze actie, afgemaakt met een lekkere dunk, had Worthy de Jong de inhaalrace van Zorg en Zekerheid Leiden bijna gecompleteerd. 53-55 was het en de 1500 toeschouwers gingen er eens goed voor zitten.

Zou het dan toch nog kunnen dat er gewonnen ging worden in een uiterst matige wedstrijd? Nee dus. Want het antwoord van Den Bosch was dodelijk. Stefan Wessels knalde er een driepunter in en op dat moment liep het laatste beetje lucht uit de band. Frank Turner en Rogier Jansen volgden het voorbeeld van Wessels en op vier minuten van het einde was het over en uit voor Leiden.

Een verrassing was dat eigenlijk niet. De ploeg lijkt aan het einde van zijn Latijn. De zware Europese wedstrijden en de daaraan verbonden reizen eisen hun tol. Voor de ervaren spelers van Den Bosch was dat geen verrassing. Zij maakten in het verleden precies hetzelfde mee. En het was ooit Leiden dat profiteerde van Bossche vermoeidheid na weer een verre Europese reis...

In het begin van de wedstrijd ging het allemaal nog wel, ook al was er aan Leidse zijde te veel balverlies, waaronder drie keer op rij halverwege het eerste kwart. Maar EiffelTowers kon er niet van profiteren, omdat het defensief bij Leiden aardig klopte.

Zorg en Zekerheid Leiden rondde het eerste kwart af met een kleine voorsprong. Het was 16-15, ook al was dat het gevolg van een technische fout voor Eiffel-coach Raoul Korner. Dat was er slechts één van de vier in de wedstrijd, want de arbitrage pikte weinig. Daarom gingen later ook Rogier Jansen, Arvin Slagter en Toon van Helfteren op de bon. Misschien allemaal wel terecht. Dat was niet het geval met de waarschuwing aan het publiek, toen arbiter Paul van den Heuvel - als variant op de fameuze 'lampenkap' - werd vergeleken met een Bossche Bol. Maar het is natuurlijk maar net wat je als scheidsrechter (hij komt uit een buurgemeente van de Brabantse hoofdstad en zou de lekkernij toch moeten kennen...) op dat moment hoort of denkt te horen...

Het was overigens absoluut niet terecht om de arbitrage verantwoordelijk te stellen voor wat dan ook. Zorg en Zekerheid Leiden kon alleen maar de hand in eigen boezem steken, maar mocht natuurlijk wel wijzen op de zware periode, de afwezigheid van Jevohn Shepherd en laat in de wedstrijd ook nog eens het uitvallen van Gabe Kennedy met een enkelkwetsuur.

En als het dan niet lekker loopt, dan vallen de schoten niet met slechts 3 op 19 driepunters en dan mis je meer vrije worpen dan zou mogen: tien, hoewel het percentage van 65.5 voor Leidse begrippen niet eens zó slecht was. Het haalde het echter niet bij dat van EiffelTowers. 22 van de 24 gingen er in, waarvan 17 op 17 in de tweede helft. Toen vielen er ook vijf Bossche driepunters van vijf verschillende spelers.

Voor zo veel geweld moest Zorg en Zekerheid Leiden deemoedig het hoofd buigen. Moest het bewonderend toekijken bij de clinic vrije worpen schieten. En van de manier waarop EiffelTowers de wedstrijd naar het eindsignaal (bij 68-76 dus) bracht, droop de routine af.

Zorg en Zekerheid Leiden krijgt niet veel tijd om te herstellen. Woensdag al wacht de volgende Europese klus, thuis (20:00 uur, er zijn nog kaarten) tegen BG Göttingen. Het is te hopen dat de enkelblessure van Kennedy meevalt, want hij zal hard nodig zijn. Jevohn Shepherd eigenlijk ook, maar hoewel hij zelf zegt te kunnen spelen, neemt Toon van Helfteren geen enkel risico. De coach gaat ervan uit dat de rentree van de Canadees pas na het kerstreces zal plaatsvinden.

TEKST: JAN VAN DER NAT
FOTO'S: RICHARD KOOLEN