Nieuwsbericht

Nét te kort in Istanboel

29 november 2011

ISTANBOEL - Zorg en Zekerheid Leiden heeft het nét niet kunnen redden in de uitwedstrijd tegen Besiktas. Veertig minuten lang was de Leidse ploeg niet minder dan de Turken. Tot vlak voor tijd waren er dan ook kansen op de winst. Terry Sas zorgde met een driepunter voor 72-69 met nog 31 seconden te spelen. Vier rake vrije worpen van David Hawkins bepaalden de eindstand op 76-69.

Foto's uit Istanboel 

In het perspectief van een mogelijke plaatsing voor de tweede ronde van de EuroChallenge was Besiktas uit voor Zorg en Zekerheid aanvankelijk niet meer dan een noodzakelijke tussenstop. Maar dat veranderde het afgelopen weekeinde toch een beetje, toen de impasse in de NBA werd doorbroken en sterspeler Deron Williams zijn biezen pakte. Daarbij kwam de gebroken rechterduim van Semih Erden en de enkelblessure van de Servier Zoran Erceg. Dat betekende toch op korte termijn wat noodverbanden voor coach Ergin Ataman, die bijvoorbeeld daardoor Ersin Dagli en David Hawkins bijna de hele wedstrijd in het veld moest laten staan. Daarnaast moesten Can Akin en Mehmet Yagmur het spelverdelende werk van Williams opvangen.

Zorg en Zekerheid kon onbevangen spelen. Niemand rekende tenslotte op een overwinning in zo'n wedstrijd. Maar van meet af aan deed Leiden gewoon goed mee. De ploeg van Toon van Helfteren kwam vaak wel op een achterstand, maar maakte die dan snel weer goed: 10-5 werd 15-15 en 20-15 werd 22-22.

Hoe belangrijk Terry Sas kan zijn voor de Leidse ploeg bewees hij zaterdag in Zwolle en ook dinsdag in de Besiktas Milangaz Arena van Istanboel. Met een driepunter vlak voor de rust zorgde hij voor 40-37.

Het grootste probleem voor Leiden waren de vrije worpen van Besiktas. De Turken maakten er in de eerste helft 14 van de 16. Dat was het gevolg van te veel Leidse ´shooting fouls´. Tegen een opponent, die zó zuiver schiet vanaf de vrijeworplijn als Besiktas betekent dat extra pijn. Leiden miste er vijf van de twaalf.

Op andere punten deed de ploeg echter helemaal niet onder voor de Turken. Qua rebounds was er evenwicht en ook de schotpercentages liepen niet ver uiteen.

Zorg en Zekerheid Leiden begon prima aan het derde kwart met zeven punten van Thomas Jackson en dat betekende 42-44. Die twee punten voordeel stonden er aan het einde van het derde kwart nog steeds en dus leek Leiden een kans te hebben.

Echter, er was een paar keer onnodig en heel slordig balverlies en de driepunters vielen niet lekker. Een bal van Sas draaide uit de ring en Slagter zag zijn schot op de ring komen. Met Ersin Dagli als voorvechter en Mehmet Yagmur als schutter profiteerde Besiktas direct en pakte een voorsprong van elf punten (66-55), voordat ZZ Leiden terug kon komen in de wedstrijd.

Maar dat gebeurde wel. Jackson schoot twee keer raak, Boxley en Slagter maakten vrije worpen en Sas mikte goed van afstand. Maar het slotakkoord is al vermeld. Het zat er voor ZZ Leiden nét niet in.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft nog altijd een kans om de tweede ronde van de EuroChallenge te bereiken, maar is dan in feite afhankelijk van Besiktas. Het Georgische Armia won dinsdag in Göttingen (61-69) en ontvangt volgende week Besiktas in Tbilisi.

Het scenario voor Leiden is dan dat de Turken hun sportieve plicht doen en winnen. Zelf moet er sowieso thuis gewonnen worden van Göttingen. Gebeurt dat dan beslist de slotwedstrijd over plek twee en dus plaatsing voor de volgende ronde. Leiden ontvangt dan Armia en moet dat duel winnen met een verschil van minimaal vier punten...