Nieuwsbericht

Apollo weer te sterk voor ZZ-team

23 november 2011

LEIDEN - De verdwenen eredivisieclub Amsterdam stond bekend voor zijn uitstekende jeugdopleiding. De scepter in de hoofdstad lijkt te zijn overgenomen door Apollo. Woensdagavond won de Amsterdamse jeugd van Zorg en Zekerheid Leiden U20 met 67-78, net als recent al het geval was bij de U16 en afgelopen zondag bij het tweede team.

De wedstrijd tussen Leiden en Amsterdam in de Vijf Meihal was een uiterst merkwaardige. Aanvankelijk had Apollo het beste van het spel, maar in het tweede kwart was Zorg en Zekerheid heer en meester. Na rust waren vrijwel steeds de gasten beter.

De ploeg van Richard den Os had het aanvankelijk moeilijk tegen de pressverdediging van Apollo. Dat leidde tot een logische tussenstand van 12-20 na tien minuten. In het tweede deel had Leiden door hoe die press gebroken moest worden. Het tempo werd opgeschroefd en eenmaal voorbij de voorste verdedigers was er heel vaak een numeriek overwicht en was scoren een stuk eenvoudiger dan in het eerste kwart.

Binnen vijf minuten stond er een Leidse voorsprong op het scorebord en voelde de thuisploeg dat Amsterdam rijp was voor de slachtbank. Dat gebeurde dan ook. In de laatste vijf minuten van het tweede kwart werd het 16-4 en dus was het bij de rust 43-30. 

In de tweede helft toonde Apollo echter aan dat het niet voor niets ongeslagen de eredivisie aanvoert. Stapje voor stapje kwam de door Patrick Faydherbe gecoachte ploeg terug en na het derde kwart was het gelijk: 58-58. Zorg en Zekerheid speelde in die fase niet sterk en gaf verdedigend te veel ruimte weg.

In het vierde kwart sprong Apollo direct weg met een 0-5 naar 58-63 en moest Zoprg en Zekerheid Leiden in de achtervolging. Maar het gat was geslagen en werd niet meer kleiner. Dat kwam mede omdat er aan Leidse kant te veel vrije worpen werden gemist en Apollo de meeste wél maakte. In de laatste minuten liepen de gasten nog wat verder weg naar de uiteindelijk 67-78.