Nieuwsbericht

Krap verlies met perspectief

22 november 2011

TBILISI - De kleine nederlaag die Zorg en Zekerheid Leiden dinsdagmiddag (onze tijd) leed in Tbilisi tegen Armia (74-71) biedt perspectief voor plaatsing voor de tweede ronde van de EuroChallenge. De Georgiërs moeten nog naar Duitsland en komen op de laatste speeldag van de eerste ronde naar Leiden.

Op basis van de resultaten van Zorg en Zekerheid in de uitwedstrijden tegen BG Göttingen en Armia is het niet echt gek om te veronderstellen dat er in de thuiswedstrijden in december goede mogelijkheden zijn. Er is echter één 'maar'. De ploeg zal het vermoedelijk moeten doen zonder Jevohn Shepherd. Hij liep al na zes minuten een hamstringblessure op en dat is normaal gesproken een kwetsuur, die hem een paar weken aan de kant zal houden, wellicht tot aan het kerstreces.

'Daar zullen we een oplossing voor moeten vinden', zei Toon van Helfteren na afloop. De coach was overigens zeer tevreden over wat zijn ploeg had laten zien in de met 8.000 toeschouwers afgeladen Sports Arena van Tbilisi. Daaronder overigens geen enkele Nederlander, want de bestuursleden Marcel Verburg, Theo Knijnenburg en Zorg en Zekerheidman Hans van der Leek strandden in München door mistvertraging op Schiphol.

Van Helfteren: 'Een compliment aan het hele team. Iedereen heeft een duit in het zakje gedaan. We hadden 32 punten van de bank, van de spelers dus die niet aan de wedstrijd begonnen. Armia bijna niks.'

Zes punten om precies te zijn. De Georgische kampioen, financieel overeind gehouden door geld van het ministerie van defensie nota bene, draait geheel op zijn buitenlanders. De Amerikanen Richardson, Thomas, Gaines, de Puertoricaan Diaz en de Zweed Kjellbom speelden dinsdag gemiddeld 35 minuten.

Hoe tevreden Van Helfteren ook was over het spel van zijn mannen, het eindresultaat viel hem toch tegen. 'Op basis van wat ik gezien heb van mijn eigen ploeg en van de tegenstander, was ik uitgegaan van winst. En dat had ook gekund. Er zijn drie factoren, waarom het niet is gelukt. De eerste is eigen schuld dikke bult met zeven keer balverlies in het vierde kwart. Bij de rust stonden we op nul, dat was fantastisch en twee keer in het derde kwart was ook prima.'

'Tweede factor is natuurlijk het wegvallen van Shepherd en de derde de vrije worpen. Die Gaines heeft er twaalf genomen, wij als team in totaal tien... Maar ja, dat zijn zaken, die typerend zijn voor Europese uitwedstrijden.'

Zorg en Zekerheid Leiden speelde inderdaad drie kwarten lang een prima wedstrijd. De ploeg liet zich niet imponeren door de 8.000 op de tribunes en speelde na een moeizame start (17-7 achter) gewoon goed.

In het tweede kwart kwam Leiden op stoom en achterhaalde Armia na vijf minuten via een driepunter van Arvin Slagter. De 27-28 was de eerste voorsprong sinds 4-5 in de openingsfase van het duel.

Dat puntje verschil stond er bij de rust nog steeds, omdat Hilliman en Kennedy behoorlijk werden aangepakt onder de ring en dat van de heren arbiters mocht. De finish met een driepunter van Sean Cunningham en een score van Gabe Kennedy was echter goed.

Cunningham zou er nog twee from behind the arc ingooien. Een gelijkmaker in het derde kwart en een hele belangrijke tegen het einde, die het verschil binnen de perken hield.

De meeste van de zeven driepunter van Leiden vielen op cruciale momenten. Toen Armia bijvoorbeeld even dreigde te ontsnappen bij 47-41 knalde Terry Sas er eentje in, die samen met een score van Thomas Jackson weer voor de aansluiting zorgde. Lekker voor Sas natuurlijk nadat hij bij de laatste twee wedstrijden een Did Not Play achter zijn naam had gekregen.

Bij 54-58 kon Zorg en Zekerheid Leiden aan het vierde kwart gaan beginnen. Dat leek geruststellend, want de ploeg kan goed finishen, zo werd de laatste weken aangetoond. Maar nu lukte dat niet. Balverlies werd flink afgestraft en bij 69-60 ontstond zelfs een pompen of verzuipen situatie.

Seamus Boxley en Arvin Slagter hielden de ploeg met het hoofd boven water en er zat bij 69-65 nog altijd meer in dan verliezen met een paar punten. Driepunters van Cunningham en Boxley (in het eindsignaal) neutraliseerden weliswaar de rake vrije worpen van Gaines en Kjellbom, maar de punten bleven toch in Tbilisi. Maar als die straks ook twee keer in Leiden blijven, mag u alvast gaan sparen voor een leuke reis in het nieuwe jaar...

JAN VAN DER NAT