Nieuwsbericht

Legerploeg met buitenlanders

21 november 2011

TIBLISI - Met een vertraging van anderhalf uur is de ploeg van Zorg en Zekerheid Leiden maandagmorgen om zes uur aangekomen in het koude Tiblisi voor de wedstrijd van dinsdagavond tegen Armia. De vertraging zat 'm in de vlucht van Amsterdam naar Praag. In de hoofdstad van de Tsjechische Republiek moest worden overgestapt.

Gelukkig was de bemanning van het vliegtuig naar Georgië bereid om te wachten. Het ritme van de ploeg raakte natuurlijk wat in de war door de nachtvlucht en het tijdsverschil van drie uur tussen Nederland en het land dat ligt ingeklemd tussen de Zwarte en de Kaspische Zee. Maar de aankomst in de hotel om kwart voor zeven kwam ook wel weer goed uit, want er kon direct worden aangeschoven voor het ontbijt van zeven uur...

Daarna moest de gemiste nachtrust worden ingehaald tot een uurtje of drie in de middag en volgde een late lunch. Om 20:00 uur vanavond staat de training op het programma in het Sports Palace, de enorme hal (8500 plaatsen), waar de wedstrijd gespeeld zal worden.

Armia was de enige van onze Europese tegenstanders, die dit weekeinde won. Besiktas ging thuis verrassend onderuit tegen Erdemirspor. Het werd 84-88 met negentien punten van Dagli en zestien van Ercag en Williams. De NBA-ster had ook nog acht assists. BG Göttingen is nog steeds de weg kwijt, getuige de 49-65 nederlaag tegen Artland Dragons.

Armia won wel en is in de Georgische competitie nog altijd ongeslagen. Zaterdag werd het 99-85 tegen Samedicino met twintig punten van Jeremy Richardson, negentien van Guillermo Diaz en zestien van Sundiata Gaines. Will Thomas pakte twaalf rebounds.

Uit die statistieken blijkt wel dat de kracht van de pas in november 2010 door het ministerie van defensie opgerichte ploeg in de buitenlandse spelers zit. Richardson is een jongen met NBA ervaring. Hij speelde (met tussendoor regelmatig in de opleidings-D-League) 39 wedstrijden voor Memphis, San Antonio, Atlanta en Orlando. Vorig seizoen kwam hij uit voor Valnacia en zwichtte dit seizoen voor de defensiedollars van Armia.

Ook spelverdeler Sundiata Gaines heeft NBA-wedstrijden onder zijn riem. Ook hij speelde in de D-League en kwam afgelopen seizoen uit in 24 NBA-wedstrijden voor Minnesota, Toronto en New Jersey.

De overige drie buitenlanders in deze 'legerploeg' zijn de Amerikaan Will Thomas (die kennen we nog van Oostende vorig jaar), de Puertoricaan (in 2007-08 een paar wedstrijden in de NBA voor de LA Clippers) en de boomlange (2.13) Zweed Joakim Kjellbom.

Mochten de inwoners van Georgië zich, net als wij dat wel eens doen, afvragen waar hún belastinggeld voor een deel naar toe gaat, dan is het antwoord dus naar de buitenlanders in een door de overheid opgerichte en gesteunde basketballploeg ;-)

Armia won vorig seizoen in Georgië zowel de titel als de beker en deed dat toen met een complete Georgische ploeg. Nu zijn er zes man ingeruild voor vijf buitenlanders om ook in Europees verband een goed figuur te kunnen slaan.

De wedstrijd tussen Armia en Zorg en Zekerheid Leiden begint dinsdag om 18:00 uur plaatselijke tijd, dat is 15:00 uur bij ons. Als we het goed begrepen hebben is de wedstrijd live op de nationale televisie, dus wie weet is er nog ergens een streaming video te scoren...