Nieuwsbericht

Spetterende zege op GasTerra

19 november 2011

Elke speler heeft in een seizoen wel een wedstrijd die hij en de fans niet snel zullen vergeten. Zo'n 'masterpiece' legde Jevohn Shepherd zaterdagavond in de Vijf Meihal. Tegen GasTerra Flames, dat in het vierde kwart de zaal uit werd gespeeld (70-58), maakte hij niet alleen 24 punten, maar verdedigde hij ook MVP 2010-11 Jason Dourisseau uit de wedstrijd.

Het zou best eens kunnen dat de spelers van GasTerra de mist, waar de bus zich doorheen boorde op de terugreis naar het hoge noorden, hebben aangezien voor de stofwolk, die in het vierde kwart van de wedstrijd door de Vijf Meihal stoof. Aan- en lamgeslagen keken de mannen van Hakim Salem kansloos toe hoe Zorg en Zekerheid Leiden het duel naar zich toe trok.

GasTerra kon weinig uitrichten, omdat de foutenlampjes aan de Groningse kant op het scorebord een imitatie leken van een wat te vroeg opgetuigde kerstboom. Dat was overigens dikke bult eigen schuld, want veel spelers waren in de drie kwarten, waarin het goed ging met GasTerra vaak een stap te laat in de defensie en dan maak je snel fouten.

De Leidse ploeg hoefde zich daarom nog geen zorgen te maken, toen er na dertig minuten een 44-49 voorsprong voor Groningen op het bord stond. De ploeg van Toon van Helfteren, die zondag in het vliegtuig stapt naar Georgië voor de EuroChallenge-wedstrijd tegen Armia van dinsdag, kan sterk finishen, zoals de laatste weken een paar keer is bewezen.

Het is natuurlijk extra prettig als je geholpen wordt door een tegenstander, die eigenlijk geen fouten meer mag maken. Dat gebeurde natuurlijk toch, met als gevolg dat er halverwege het vierde kwart vier lampjes brandden achter de nummers van Avis Wyatt, Sergio de Randamie, Thomas Koenis en Jason Dourisseau. Vier van de zeven spelers die vrijwel alle speeltijd verdelen.

Het is een bekend fenomeen in de sport dat je van nederlagen kunt leren. In de voorbereiding kwamen ongetwijfeld de fouten aan de orde, die werden gemaakt in de verloren uitwedstrijd, eerder dit seizoen. Toen kreeg bijvoorbeeld David Bell veel te veel ruimte voor zijn schot. Zaterdag niet. Hij kwam tot 3 op 9 en maakte geen enkele driepunter. Hij moest genoegen nemen met twee handen vol vrije worpen. Die maakte hij alle tien, al hadden de laatste zes in het slotstuk nog nauwelijks enige waarde.

Na de flitsende Leidse opening (na vier minuten was het 6-0) nam GasTerra de regie van de wedstrijd in handen en had tot het einde van het derde kwart vrijwel constant een kleine voorsprong.

Echt goed was het niet in de met zo'n 1700 toeschouwers gevulde Vijf Meihal. Sterker nog: er waren gewoon beroerde fases bij. Leiden miste te veel onder het bord, mikte te vaak onzuiver vanaf de vrije worplijn en gaf aan het einde van het eerste en het derde kwart een driepunter weg aan respectievelijk Ties Theeuwkens en Jessey Voorn. Overigens bleek Thomas Jackson dat in het rustsignaal ook te kunnen, maar toch...

Het leek een moeizame zaak te worden voor Zorg en Zekerheid, ondanks dat er best leuke dingen gebeurden. De scores van Jevohn Shepherd bijvoorbeeld zetten vaak het publiek in vuur en vlam en het blok van de goed spelende Worthy de Jong op Jason Dourisseau was er eentje om in te lijsten.

Jason Dourisseau. Zijn naam is gevallen. Hoe vaak was hij al niet de grote plaaggeest voor Leiden? Hij was één van de weinige spelers in de DBL, die Monta McGhee aan kon. Hij is ook de enige van de kernspelers van vorig seizoen, die mocht blijven. Van hem werd/wordt een leidersrol verwacht.

Dat zou best eens kunnen gaan gebeuren, maar zaterdag moest hij zijn meerdere erkennen in Jevohn Shepherd, die niet alleen topscorer in de wedstrijd werd met 24 punten, maar ook de MVP van 2010-2011 aan de zijlijn 'parkeerde'.

Shepherd werd de man van de wedstrijd, ook omdat Seamus Boxley nog altijd naar de vorm zoekt, die we van hem kennen. 'Shep' kreeg overigens prima hulp van Gabe Kennedy. Was het de Canadees, die Leiden direct na de rust heel even een voorsprong gaf met zeven punten op rij; in het vierde kwart was het de Amerikaan, die de guillotine de hal binnenreed, het hoofd van GasTerra Flames onder het mes legde en het touw doorsneed.

Binnen een paar minuten zat de wedstrijd bij Leiden in de knip. De foutenlast bij Groningen was zó groot dat de handdoek in de ring kon worden gegooid. Alleen David Bell droogde er zijn handen nog even mee af en mikte er zes vrije worpen in. En dat was dan nog een mini-masterclass voor Zorg en Zekerheid Leiden, want de ploeg schoot nog geen zestig procent van de 'charity-stripe' en dat moet gemiddeld natuurlijk een flink stuk omhoog.

Helemaal aan het einde volgde ook nog een lesje driepuntsschieten. Van Thomas Jackson en Jessey Voorn wisten we dat ze het kunnen. Maar wie zette met een 'three ball' de laatste score voor de thuisploeg op het bord? Gabe Kennedy! Met zijn eerste driepuntsschot in Leidse dienst. Het moet niet gekker worden...

JAN VAN DER NAT
FOTOREPORTAGE RICHARD KOOLEN
SAMENVATTING NOS STUDIO SPORT